Rozinky propláchneme, necháme okapat a potom je zalijeme rumem. Hladkou mouku prosejeme se solí, přidáme žloutky a vlažnou vodu s octem. Těsto propracujeme, zabalíme do fólie a necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout.
Těsto rozválíme na tenký plát, přikryjeme nahřátou utěrkou a necháme 15 minut odpočinout. Těsto přendáme na pomoučněnou utěrku a vytáhneme hřbetem ruky na tenký plát s rozměry asi 60 x 50 cm.
Nakyslá jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Plát těsta potřeme částí rozpuštěného másla, posypeme strouhankou a na ni rozložíme jablka. Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, nasekanými mandlemi a polijeme zbylým rumem. Těsto stočíme pomocí utěrky do závinu.
Závin dáme na plech, potřeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme při 160 °C asi 40 minut. Během pečení dvakrát potřeme rozpuštěným máslem. Ještě teplý závin posypeme cukrem moučka.
Tažený závin po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako křehký moučník ke svačině s šálkem kávy nebo čaje.