Na olivovém oleji krátce osmahneme nahrubo nakrájenou mrkev a celer. Po chvíli přidáme cibuli. Poté přidáme všechna pokrájená kvalitní rajčata, nejlépe domácí. Pro zvýraznění červené barvy můžeme přidat na kostky nakrájenou řepu.
Vaříme pod poklicí asi 30 minut. Poté přepasírujeme pasírkou nebo vybereme pevné části zeleniny (mrkev, cibuli, celer a řepu) a mixérem rozmixujeme. Šťávu ještě 10 minut povaříme do potřebné hustoty a dochutíme solí, pepřem, případně dosladíme cukrem. Po vypnutí ohně zašleháme máslo a vložíme bazalku.
Mezitím si uvaříme těstoviny al dente, které pak přelijeme rajčatovou omáčkou, posypeme strouhaným parmezánem a můžeme ozdobit bazalkou.
Tagliolini s domácí rajčatovou omáčkou, bazalkou a parmezánem podáváme jako výborný lehký oběd nebo chutnou večeři.