Recept na jedno z tradičních italských jídel - Tagliatelle bolognese. Jídlo typické v Itálii pro nedělní oběd, kdy se celá rodina schází u jednoho stolu.
omáčka | |
---|---|
1 špetka | sůl |
3 dl | vývar |
1 ks | cibule |
1 ks | celer |
0.5 kg | rajče |
1 ks | mrkev |
2 lžíce | olivový olej |
1 dl | červené víno |
1 špetka | mletý bílý pepř |
150 g | hovězí mleté maso |
150 g | mleté telecí maso |
těsto | |
3 ks | vejce |
300 g | hladká mouka |
na ozdobu | |
50 g | parmazán |
podle chuti | |
mořská sůl |
Nejprve si připravíme omáčku. Cibuli, mrkev a celer oškrábeme, nakrájíme na malé kousíčky a opražíme je dozlatova na olivovém oleji. Pak přidáme telecí a hovězí mleté maso a mícháme, dokud neztratí barvu krve. Maso zalijeme 3 dl domácího vývaru. Potom přidáme půl kila čerstvých vyzrálých rajčat, nebo 500 ml rajčatové omáčky. Nakonec přidáme skleničku červeného vína, sůl a bílý pepř podle chuti. Necháme vařit na mírném ohni hodinu a půl. Pokud se nám zdá, že se směs začíná vysušovat, přidáme vývar. Mezitím si připravíme tagliatelle. Odměříme si 300 g mouky, uděláme do hromádky mouky důlek. Dáme do něj tři vejce a začneme zpracovávat těsto. Jakmile je vše spojené, rozválíme na tenký plát, který necháme 10 minut vysušit. Poté posypeme moukou, zamotáme a pokrájíme na tenké plátky, které oddělíme a necháme prosušit. Dále si připravíme vodu, nejlépe na 100 g těstovin 1 litr vody a do ní přidáme mořskou sůl. Do vroucí vody pak vložíme těstoviny. Scedíme cca po 5 minutách, aby těstoviny byly al dente. Těstoviny vložíme do mísy a přidáme omáčku. Na těstoviny zalité omáčkou nastrouháme parmazán, který omáčku zahustí a propojí s těstovinami. Tagliatelle bolognese podáváme jako výborný oběd nebo večeři.
Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem
Recept na velmi oblíbenou boloňskou omáčku, pasta alla bolognese. Směs z mletého masa, zeleniny a těch správných bylinek, která v kombinaci s těstovinami (ideálně špagety) sklidí velký potlesk!
Děti je zbožňují! Špagety s rajčatovou omáčkou v 8 variacích
Mlsné jazýčky dětí umí být pěkné vybíravé! A maminky zvláště v této náročné době musí neustále vymýšlet, co dětem uvařit. Ovšem špagety, to je trefa do černého. Přinášíme vám 8 skvělých receptů na špagety s "červenou omáčkou" a pokaždé trochu jinak.
autor pellegrino40
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena