reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Ingredience

Postup přípravy

Nejdříve naporcujeme králíka, prošpikujeme a dáme stranou. Zeleninu očistíme.

Na mořidlo nebo-li lák nakrájíme kořenovou zeleninu a cibuli. Dáme do hrnce, zalijeme octem smíchaným s vodou a přidáme koření. 8 minut vaříme a necháme vychladnout.

Králíka dáme do hrnce a zalijeme mořidlem tak, aby byl ponořený a dáme do chladna na 3 až 4 dny. Potom lák scedíme, maso osušíme a zprudka opečeme na másle, aby se maso zatáhlo. Maso obložíme zeleninou a kořením z mořidla a dáme péci do trouby na 190 °C asi 30 minut. Králíka podlijeme horkou vodou a pečeme 2 hodiny, až maso jde od kosti.

Zeleninu rozmixujeme a přivedeme do varu. Zašleháme smetanu, promícháme a dochutíme cukrem a solí. Maso můžeme vykostit.

Svíčkovou z králíka podáváme tradičně s knedlíky.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Komentáře k receptu Svíčková z králíka

Celkový počet komentářů: 44
  • Kateřina Danková
    Kateřina Danková

    Děkuji za opravení receptu, už je králík naložený a odpočívá na sobotu :)

    20.12.2017 18:55:44

  • Vlaďka
    Vlaďka

    Po přečtení zdejších komentářů jsem se trochu bála do receptu jít, ale nakonec jsem se odvážila. Masíčko bylo měkké a šťavnaté, bylo mírně kyselé, ale v kombinaci s omáčkou a knedlíkem to bylo výborné - pro někoho ale jistě může být kyselost na závadu, každý máme jiné chutě.
    Takže za mne palec nahoru, výborný recept, určitě ještě využijeme.
    P.S.: a ano opravdu jsem použila 400ml octa a 600ml vody. ;-)

    23.09.2017 23:17:16

  • Lenča
    Lenča

    Komentář k receptu Svíčková z králíka

    Já to dělám podle návodu manželovo babičky...je to jednodušší a i rychlejší. Toho octa samozřejmě mnohem méně, tak 0,5 dl, králík stačí být uleželý pouze přes 1 noc v nálevu. Druhý den ráno jej v nálevu na mírném ohni povařím na plotně přibližně 1-1,5 h. Maso pak vyndám, nálev sleju, na másle krátce osmahnu rozmixovanou zeleninu z nálevu (bobk.list, kuličky pepře, nového koření a jalovce předtím vyberu), pak naleju podle potřeby část nálevu do zeleniny, rozmíchám, poté přidám 33% smetanu na šlehání(v ní předem rozmíchané tak 2 lžíce hladké mouky) a kelímek kysané smetany. Dochutím případně ještě podle potřeby (solí či cukrem), aby měla omáčka ten správný " šmak " a pak už jen přidám maso. Maso lze i obrat-bez kostí (to spíše kvůli dětem). Manžel i děti si to mooooc pochvalují...a nejlepší uznání jsou prázdné talíře, ne?

    29.03.2017 09:17:13

  • klarakulajta
    klarakulajta

    jsem vytočenej do běla!!

    autor receptu NEUVEDL ZÁKLADNÍ FAKT,že jde o mořidlo na svíčkovou a ne o SVÍČKOVOU samotnou.Octa jsem dal sice asi jen dvě lžíce ne 400ml!!..........,ale ani tak nevím,jestli z toho zachráním to maso,je po 3 dnech v octové vodě jako utopenec v sudu s kyselinou,z Vranovské přehrady................ !!!!!! AUTORA POTRESTAT 30 RANAMI DEVÍTIOCASÉ KOČKY!!

    07.01.2017 14:16:32

  • blanka
    blanka

    ocet

    Dobrý den, bylo mi divné 400ml octa? Při zápalu boje jsem slepě poslechla recept a stalo se to co zde komentují všichni. Škoda, že jsem se na komentáře nepodívala dřív... Beru to jako poučení pro příště:)))

    07.11.2016 11:57:55

  • jiří
    jiří

    svíčková z králíka

    horší kyselou sračku jsem nežral hodí se to na čištění hajzlu a taky to tam skončilo

    31.10.2015 11:25:49

    • koldar
      koldar

      Re: svíčková z králíka

      Tupouni to mořidlo se i se zeleninou vyhodí a udělá Vše nové Používám to hlavně na zajíce Ale pokud někdo použije to mořidlo i na omáčku atd tak je IDIOT !!!!!!!!

      28.12.2016 14:49:28

Nalezeno receptů: 44
|< << 12345 >> >|

Přidat příspěvek k receptu Svíčková z králíka

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.