Další recept na oblíbenou českou klasiku mezi omáčkami.
1 kg | hovězí maso |
omáčka | |
---|---|
200 g | máslo |
1 ks | cibule |
100 g | celer |
1 snítka | tymián |
8 ks | mrkev |
2 ks | petržel |
3 listy | bobkový list |
10 kuliček | nové koření |
10 kuliček | celý černý pepř |
1 kelímek | smetana 12% |
Hovězí maso dáme vařit v celku na 2 - 4 hodiny podle velikosti a potom nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer očistíme a nakrájíme nadrobno. Do druhého hrnce dáme osmahnout cibuli, ke které přidáme nakrájenou mrkev, petržel a celer. Osmahneme a přidáme hovězí maso. Zalijeme vývarem z masa a necháme vařit, dokud zelenina nezměkne (asi hodinu). Do kusu látky si zavážeme celý pepř, nové koření, bobkové lístky, tymián a přidáme do hrnce. Po hodině vyndáme látku s kořením a plátky hovězího masa, omáčku se zeleninou rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme smetanu a pokud je omáčka řídká, zahustíme. Svíčkovou omáčku podle Jany podáváme s houskovým knedlíkem.
Tip na nedělní oběd: Dokonalá svíčková na smetaně krok za krokem
Receptů na svíčkovou na smetaně je nespočet. V každé rodině se totiž traduje trochu jiná verze, výsledek je však velmi podobný. A i vy si třeba časem do našeho základního receptu něco přidáte či jej poupravíte.
autor Janca
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena