reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Svíčková omáčka na smetaně

Možná znáte recept na svíčkovou Stroganov nebo používáte recept na pravou svíčkovou s brusinkami. Zkuste si ale připravit svíčkovou omáčku podle trochu jednoduššího receptu s levnějšími ingrediencemi.


  • 3,5

    245×

    3,4 245
  • 2 hod

  • 26×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

nálev

omáčka

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 527 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat?

21. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Postup přípravy

Nejprve si očistíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno a kořenovou zeleninu na kostky. Maso podle potřeby očistíme, a pak jej prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno. Citron důkladně omyjeme. Kůru z něj nastrouháme a vymačkáme šťávu.

Ve větším tlakovém hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny a osmažíme. Zbývající část zeleniny necháme v sáčku v lednici. Vložíme citronovou kůru, nové koření, pepř a tymián. Přidáme maso a opečeme ze všech stran. Zalijeme vodou, osolíme a hrnec uzavřeme. Přivedeme k varu a hodinu povaříme. Pak hrnec odstavíme a necháme pomalu vychladnout. Neotvíráme jej, dokud nebudeme pokračovat v přípravě samotné omáčky (v nálevu naložené maso vydrží i 5 dní - je tak chutnější).

V širokém kastrole na másle osmažíme najemno pokrájenou slaninu a zbývající množství kořenové zeleniny. Z tlakového hrnce vyjmeme maso a prozatím uložíme. Zeleninu z hrnce přidáme do kastrolu, promícháme. Přidáme vývar, mléko a provaříme. Ponorným mixérem rozmixujeme zeleninu. Ochutíme citronovou štávou. Omáčku zahustíme smetanou - kysanou a sušenou. Je-li moc hustá, přilijeme trochu mléka.

Maso ohřejeme. Servírujeme jej na talíř spolu s knedlíky a přelijeme omáčkou. Přidáme lžičku červeného rybízu (povařeného s cukrem, skořicí a hřebíčkem nebo použijeme sladký rybízový kompot). Nakonec ozdobíme šlehačkou.

Příprava masa se zeleninou (pečení a vaření) - asi 80 minut, příprava svíčkové omáčky asi 40 minut.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Svíčková omáčka na smetaně

    Celkový počet komentářů: 54
    • Přema
      Přema

      Dělám svíčkovou poprvé a jsem teda upřímně v koncích!!! " maso mám vývar taky a teď ta druhá část :( kolik čeho? Chjo kolik toho mléka? Kolik toho vývaru hmmm to bude super večeře na dva dny..... No snad sem nevyhodil pětistovku jen tak pro pejsky :( děkuji autorovi za dostatek informací pro amatéry škoda, že jsem příspěvky neotevřel dřív teď jsem za blbá a ještě budu o hladu :(

      14.08.2019 17:51:03

    • eva
      eva

      souhlasím tim kuchařem já sem amaterka na vaření 20let vařim pohospodach ale takovou svičkovou néé.

      12.08.2017 22:16:15

    • Banik
      Banik

      Komentář k receptu Svíčková omáčka na smetaně

      Kdyby jsi ty blbe, když už tam mrvíš českou kuchyni napsal kořenová zelenina na smetaně tak bys možná nebyl za uplného blby i když to je taky kravina,ale menší jak ta tvoje

      01.06.2016 18:24:44


    • Dei
      Dei

      Svíčková omáčka?

      Jak tady již mnozí psali svíčková omáčka, je nesmysl, tento pokrm se jmenuje svíčková pečeně na smetaně, tedy podle "norem". A rozhodně se to nejmenuje podle druhu masa, nedělá se z hovězí svíčkové, správně je z hovězího zadního, ale ani z kližky není špatná. Toto je asi nejhorší recept na svíčkovou, jaký jsem četl. Jsem vyučený kuchař a každý děláme svíčkovou trochu jinak ale sušená šlehačka, která ani krávu nikdy neviděla to už je dost silny kafe. Zda pasirovat, nebo mixovat, to už nehraje téměř roli. Rozhodně ale maso se nedusi v papiňáku ale peče a podle potřeby podléhá. Když bych měl zmínit jen ty největší odchylky od klasické hovězí (svičkové)pečeně na smetaně. Tenhle recept je hodný tak leda Hrušky.

      09.02.2016 04:58:01

    • Vera
      Vera

      Vždyť je to sražené. Svíčkovou miluju ale toto??

      19.08.2015 13:29:35

    • Rudolf Novák
      Rudolf Novák

      svíčková

      Také mně nesedí název svíčková omáčka protože jsem ještě nikdy neviděl dělat omáčku ze svíček můžeme mít omáčku základní ,okurkovou,koprovou,křenovou atd. ale svíčkovou těžko také se divím že tento výraz používají odborníci. A není to typické české jídlo ,nevím která domácnost si mohla a může dovolit vařit z hovězí svíčkové spíše bych řekl že kulajda

      07.12.2014 13:14:31

      • lumik
        lumik

        Re: svíčková

        svíčková omáčka je opravdu staročeský název pro toto jídlo,proto ho používají i odborníci,jen z té pravé svíčkové se málokdy dělá

        07.12.2014 14:04:32

    • lumik
      lumik

      nevím co je tady levnější,pravou svíčkovou snad dnes nikdo nepoužívá,proč přidávat další zeleninu,lepší dát ji najednou a sušená smetana-proč,jen ten tymián někdo dává běžně,to záleží na chuti

      14.04.2013 10:22:06

    • Bobína
      Bobína

      Svíčková

      Svíčkovou vlastně stejně každý dělá jinak, každý má rád jiné chutě, byť je klasika klasikou. Já třeba dávám hodně citronové šťávy, protože máme doma rádi svíčkovou spíše kyselejší. Tymián tedy opravdu ne, ten dávám do rajské. Šlehačku nedávám, dávám kysanou smetanu, zeleniny hodně, stačí vše potom jen rozmixovat, nepasíruji a mouku nepřidávám. Moje sestra třeba vím, že do smetany zašlehává světlou jíšku, to jsem se teprve divila. Tomu svému výtvoru ale neříkám svíčková, říkám a la svíčková. Používám také kližku.

      13.04.2013 19:50:52


    Nalezeno receptů: 54
    |< << 123456 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Svíčková omáčka na smetaně

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.