Svíčková omáčka na smetaně

2 hod | hlavní chod | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 361161x
Možná znáte recept na svíčkovou Stroganov nebo používáte recept na pravou svíčkovou s brusinkami. Zkuste si ale připravit svíčkovou omáčku podle trochu jednoduššího receptu s levnějšími ingrediencemi.
Komentáře receptu 53
Uvařil jsem to (Recept vařilo 26 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejprve si očistíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno a kořenovou zeleninu na kostky. Maso podle potřeby očistíme, a pak jej prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno. Citron důkladně omyjeme. Kůru z něj nastrouháme a vymačkáme šťávu.

Ve větším tlakovém hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny a osmažíme. Zbývající část zeleniny necháme v sáčku v lednici. Vložíme citronovou kůru, nové koření, pepř a tymián. Přidáme maso a opečeme ze všech stran. Zalijeme vodou, osolíme a hrnec uzavřeme. Přivedeme k varu a hodinu povaříme. Pak hrnec odstavíme a necháme pomalu vychladnout. Neotvíráme jej, dokud nebudeme pokračovat v přípravě samotné omáčky (v nálevu naložené maso vydrží i 5 dní - je tak chutnější).

V širokém kastrole na másle osmažíme najemno pokrájenou slaninu a zbývající množství kořenové zeleniny. Z tlakového hrnce vyjmeme maso a prozatím uložíme. Zeleninu z hrnce přidáme do kastrolu, promícháme. Přidáme vývar, mléko a provaříme. Ponorným mixérem rozmixujeme zeleninu. Ochutíme citronovou štávou. Omáčku zahustíme smetanou - kysanou a sušenou. Je-li moc hustá, přilijeme trochu mléka.

Maso ohřejeme. Servírujeme jej na talíř spolu s knedlíky a přelijeme omáčkou. Přidáme lžičku červeného rybízu (povařeného s cukrem, skořicí a hřebíčkem nebo použijeme sladký rybízový kompot). Nakonec ozdobíme šlehačkou.

Příprava masa se zeleninou (pečení a vaření) - asi 80 minut, příprava svíčkové omáčky asi 40 minut.

autor receptu:

Svíčková omáčka na smetaně

Počet přidaných receptů: 335

Ingredience

na porce
3,4
dobrý recept
240 hlasujících
  • Recept Svíčková omáčka na smetaně - Slaninu jsem si orestovala se zeleninou. Maso jsem neprošpekovávala.


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Svíčková omáčka na smetaně

Celkový počet komentářů: 53
  • svičkova eva 12.08.2017 22:16:15

    souhlasím tim kuchařem já sem amaterka na vaření 20let vařim pohospodach ale takovou svičkovou néé.

  • Komentář k receptu Svíčková omáčka na smetaně Banik 01.06.2016 18:24:44

    Kdyby jsi ty blbe, když už tam mrvíš českou kuchyni napsal kořenová zelenina na smetaně tak bys možná nebyl za uplného blby i když to je taky kravina,ale menší jak ta tvoje

  • Svíčková omáčka? Dei 09.02.2016 04:58:01

    Jak tady již mnozí psali svíčková omáčka, je nesmysl, tento pokrm se jmenuje svíčková pečeně na smetaně, tedy podle "norem". A rozhodně se to nejmenuje podle druhu masa, nedělá se z hovězí svíčkové, správně je z hovězího zadního, ale ani z kližky není špatná. Toto je asi nejhorší recept na svíčkovou, jaký jsem četl. Jsem vyučený kuchař a každý děláme svíčkovou trochu jinak ale sušená šlehačka, která ani krávu nikdy neviděla to už je dost silny kafe. Zda pasirovat, nebo mixovat, to už nehraje téměř roli. Rozhodně ale maso se nedusi v papiňáku ale peče a podle potřeby podléhá. Když bych měl zmínit jen ty největší odchylky od klasické hovězí (svičkové)pečeně na smetaně. Tenhle recept je hodný tak leda Hrušky.

  • ??? Vera 19.08.2015 13:29:35

    Vždyť je to sražené. Svíčkovou miluju ale toto??

  • svíčková Rudolf Novák 07.12.2014 13:14:31

    Také mně nesedí název svíčková omáčka protože jsem ještě nikdy neviděl dělat omáčku ze svíček můžeme mít omáčku základní ,okurkovou,koprovou,křenovou atd. ale svíčkovou těžko také se divím že tento výraz používají odborníci. A není to typické české jídlo ,nevím která domácnost si mohla a může dovolit vařit z hovězí svíčkové spíše bych řekl že kulajda

    • lumik
      Re: svíčková lumik 07.12.2014 14:04:32

      svíčková omáčka je opravdu staročeský název pro toto jídlo,proto ho používají i odborníci,jen z té pravé svíčkové se málokdy dělá

  • Bobína
    Svíčková Bobína 13.04.2013 19:50:52

    Svíčkovou vlastně stejně každý dělá jinak, každý má rád jiné chutě, byť je klasika klasikou. Já třeba dávám hodně citronové šťávy, protože máme doma rádi svíčkovou spíše kyselejší. Tymián tedy opravdu ne, ten dávám do rajské. Šlehačku nedávám, dávám kysanou smetanu, zeleniny hodně, stačí vše potom jen rozmixovat, nepasíruji a mouku nepřidávám. Moje sestra třeba vím, že do smetany zašlehává světlou jíšku, to jsem se teprve divila. Tomu svému výtvoru ale neříkám svíčková, říkám a la svíčková. Používám také kližku.

  • nevím co je tady levnější,pravou svíčkovou snad dnes nikdo nepoužívá,proč přidávat další zeleninu,lepší dát ji najednou a sušená smetana-proč,jen ten tymián někdo dává běžně,to záleží na chuti

  • Mňam :-) 27.10.2012 16:08:26

    Uvařil jsem ..a je to pecka..přítelkyně měla boule za ušima:-)

Nalezeno receptů: 53
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Svíčková omáčka na smetaně
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept