reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Recept na svíčkovou na smetaně podle Richarda Nováka. Čekejte naprostou klasiku. Houskový knedlík, plátek citronu, šlehačku a trochu brusinek.


  • 4,8

    302×

    4,7 302
  • 1 h 30 min

  • 17×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

omáčka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 581 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na plněné pečené brambory krok za krokem

19. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 612 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 688 hodnocení

Vánoce plné kalorických nástrah aneb jak nepřibrat

19. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Jak správně připravit těsto na páje?

18. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 686 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Perníkové chaloupky na hrneček krok za krokem

17. 11. 2019

Postup přípravy

Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane výrazná po zelenině a nemusíme zahušťovat moukou.

Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme zeleninu, posypeme cukrem, tymiánem a osolíme. Restujeme, jakmile nám začne zelenina hnědnout, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření. Zamícháme a tuto směs dusíme doměkka.

Poté vypneme, vyndáme veškeré koření, rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme přes síto a podle potřeby rozředíme vývarem. Do svíčkové přidáme smetanu, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru a znovu povaříme. Pokud je potřeba, svíčkovou dosolíme a dokořeníme.

Hovězí svíčkovou prošpikujeme špekem, řádně osolíme a opepříme. Maso ze všech stran zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Pak maso zabalíme do dvojitého alobalu a řádně uzavřeme, aby nemohla unikat šťáva. Vynikající je i pečící sáček. Hovězí svíčkovou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 60 minut. Po upečení maso nakrájíme na plátky a vložíme do svíčkové omáčky.

Ke svíčkové na smetaně patří neodmyslitelně knedlík. Někdo rád karlovarský, jiný houskový, proto recept zde uvádět nebudu, každý z nás má svůj oblíbený knedlík, takže tuto volbu nechám na vás.

Nezapomeňte, že se jí i očima! Pěkně vše ozdobte plátkem citronu, šlehačkou a lžičkou brusinek.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

    Celkový počet komentářů: 27
    • vařič
      vařič

      Komentář k receptu Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

      super recept díky

      12.02.2019 20:43:39

    • Svíčkař
      Svíčkař

      Komentář k receptu Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

      Jedna z nejúžasnějších svíčkových. Díky za tento recept!

      10.02.2019 08:55:00

    • Luizmarlin
      Luizmarlin

      Chtělo by to napsat množství zeleniny nebo v jaké, nebo aspoň v dkg, protože zelenina nenínvždy stejně veliká, jinak super recept

      25.12.2017 23:13:40


    • Richard Novák
      Richard Novák

      Komentář k receptu Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

      Všem děkuji za recenze. Krásný den

      11.10.2017 10:52:57

    • siana
      siana

      Nejlepší svíčková

      Pane Richarde, masíčko jsem pekla v pečícím sáčku, byl to GASTRONOMICKÝ KONCERT! Díky za skvělý recept. :-)

      10.10.2017 14:00:32

    • Gerda
      Gerda

      Komentář k receptu Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

      Skvělý recept. Díky

      20.09.2017 12:23:39

    • noa
      noa

      Svíčkovou vařím velmi podobně- podle staré babiččiny kuchařky. Mimo tymiánu- který omáčku krásně ovoní do ní přidávám i špetku zázvoru, která dodá chuti tu správnou tečku. Doporučuji vyzkoušet.

      01.04.2017 17:29:09

    • MichelinStar
      MichelinStar

      Komentář k receptu Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

      5xhvězda

      31.12.2016 08:04:32


    Nalezeno receptů: 27
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.