Svíčková na smetaně po našem

2 h 40 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 34007x
Svíčková omáčka na smetaně tak, jak ji máme rádi u nás doma.
Komentáře receptu 24
Uvařil jsem to (Recept vařilo 24 lidí)


Postup přípravy receptu

Maso (falešnou nebo pravou svíčkovou) očistíme, ze slaniny si nakrájíme klínky a maso slaninou prošpikujeme po směru vláken. Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme na jemno. Předehřejeme si troubu na 230 °C. Maso nasolíme, opepříme, obalíme v koření (nové koření + tymián), dále obalíme v cibuli a nastrouhané zelenině. Vložíme do pekáčku nebo hrnce, zasypeme zbytkem zeleniny, pokapeme šťávou z půlky citronu a zalijeme cca 100 g rozpuštěného másla. Pečeme doměkka cca 2,5 hodiny zakryté, zbytečně neodkrýváme, ať vůně zůstanou tam, kde mají. V případě potřeby podlijeme jen opravdu malým množstvím hovězího vývaru. Pokud nebudete pekáček příliš často odklápět, nebude potřeba tolik podlévat.

Po upečení maso vyjmeme z pekáčku na prkénko a necháme pár minut odpočinout, zeleninu přemístíme do hrnce, vyjmeme kuličky nového koření. Přilijeme hovězí vývar dle požadovaného množství, přivedeme k varu a omáčku řádně rozmixujeme tyčovým mixérem - opravdu do jemna. Přidáme 2 kysané smetany a povaříme. Dále přidáme smetanu na vaření. Dochutíme (citron, sůl, pepř, případně cukr). Většinou není potřeba dále zahušťovat (to záleží na množství zeleniny - čím více, tím hustší). Nakonec nakrájíme maso na tenčí plátky a naházíme do omáčky. Necháme pomalu varem probublat cca 10 minut.

Svíčkovou na smetaně po našem podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým terčem (plátek citronu, šlehačka, brusinky)

Pro ty, kteří vydrží, je tady ještě jeden tip. Omáčka chutná ještě lépe druhý den, když se krásně odleží.

FuFajz autor receptu:

Svíčková na smetaně po našem

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

Vaše cena 1699 běžně 3480 Kč sleva 51 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,7
skvělý recept
67 hlasujících
  • Recept Svíčková na smetaně po našem - Svíčková
  • Recept Svíčková na smetaně po našem - Svíčková pravá s domácím knedlíčkem - druhý a třetí den ještě chutnější... Dobrou chuť!
  • Recept Svíčková na smetaně po našem - Pravá svíčková a domácí knedlíček....dobré chuti vám přeje Honzíček...

Kuchařky obsahující recept Svíčková na smetaně po našem

Recept se nachází v 335 kuchařkách
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
KDI
VARENIE 8355 receptů
Maso a uzeniny od tety z Krnova
veraricna
Maso a uzeniny od tety z Krnova 3477 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Svíčková na smetaně po našem

Celkový počet komentářů: 10
  • Vařil jsem poprvé svíčkovou a opravdu se povedla. Jen s tím masem bych byl opatrný, pokud máte kvalitní, nejlépe domácí, svíčkovou, nebo zadní, po 2,5 hodinách v zelenině se rozpadá, už by ani nešla dát do omáčky probublat. Jinak fak super, díky.

  • Výborná svíčková 01.01.2017 15:06:09

    Jen maso jsem pekl o cca 1,5 hodiny déle, ale to záleží na mase a jak to kdo chce.
    Použil jsem 2 kg masa a celkem 3 kg zeleniny, bohatě stačila na toto množství jedna smetana na vaření 500ml, Nového koření jsem dal 5 kuliček.
    Díky za recept, všichni mi to doma pochválili.

  • Svíčková na smetaně po našem Mr.Tomas 28.12.2016 19:44:53

    Vynikající recept! u všech s ním sklízím jen samé úspěchy, děkuji moc!

  • Komentář k receptu Svíčková na smetaně po našem djoro 27.07.2016 19:09:56

    přidávám trochu hořčice, je potom pikantnější

  • svíčková na smetaně po našem 05.06.2016 11:09:00

    Také ji dělám podle napsaného receptu a skutečně je výborná.Posílám i fotografii ňamky....///

  • Komentář k receptu Svíčková na smetaně po našem 23.10.2013 11:28:49

    10 kuliček nového koření??? Víte vůbec jak tímto kořením mužete skazit omáčků?? Asi ne.. :D :D :D Chůdák ten kdo to skusí.

    • Re: Komentář k receptu Svíčková na smetaně po našem mirek 10.01.2014 22:17:00

      i ja jsem pokazil svickovou novym korenim a uz si davam bacha

    • FuFajz
      Re: Komentář k receptu Svíčková na smetaně po našem FuFajz 02.01.2015 23:26:00

      Po vydušení jej vyjmu. Viz recept. Ale možná kupujete nějaké silnější nové koření, nebo máte zkrátka citlivější smysly ;)

  • Komentář k receptu Svíčková na smetaně po našem Jandová 25.02.2014 17:17:20

    Ani kysanou či na vaření, doporučuju smetanu ke šlehání a šťávu z citronu, pak je omáčka jemnější.

Nalezeno receptů: 24
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Svíčková na smetaně po našem
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept