Svíčková na smetaně od babičky

2 h 30 min | hlavní chod | 6 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 331x
Tradiční recept na výbornou domácí svíčkovou s houskovým knedlíkem.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Hovězí maso odblaníme a prošpikujeme. Maso na několika místech tenkým nožem prořízneme po vlákně a špek vmáčkneme dovnitř. Svážeme motouzem do úhledného válečku, osolíme, opepříme a na oleji opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.

Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme na pánev po masu a vypečeme. Přihodíme na kostky nakrájenou nebo na hrubo nastrouhanou zeleninu a orestujeme do zlatohněda. Zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, pak přidáme ocet, chvíli necháme vyčpět, nejlépe nad zapnutou digestoří. Pak přidáme hořčici, vývar, koření a osolíme.

Maso i omáčku na svíčkovou dáme do zapékací mísy a pozvolna pečeme na 100 - 150 °C, až bude maso měkké. Čím na menší teplotu a delší dobu pečeme, tím je maso pak lepší.

Poté maso vyjmeme z omáčky a propasírujeme přes husté síto nebo vyjmeme koření a směs rozmixujeme. Přidáme smetanu a podle gusta dochutíme solí, cukrem a citronem. Z masa odstraníme provázek a naporcujeme.

Svíčkovou na smetaně od babičky na talíři servírujeme s knedlíkem, ozdobíme kopečkem šlehačky, brusinkami a plátkem citronu. Pokud chceme mít více omáčky, tak přidáme více kořenové zeleniny, té nikdy není dost. Hlavně omáčku nenastavujeme mlékem nebo smetanou a moukou.

autor receptu:

Svíčková na smetaně od babičky

Počet přidaných receptů: 6

Ingredience

na porcí


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Svíčková na smetaně od babičky

Přidat příspěvek k receptu Svíčková na smetaně od babičky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept