reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Svíčková jako od maminky

Na svíčkovou podle tohoto receptu můžeme použít místo hovězího klidně i kuřecí nebo králičí maso.


  • 4,6

    50×

    4,6 50
  • 2 hod

  • 11×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Kostičky zeleniny vložíme do rozpáleného oleje, přidáme koření a asi v polovině doby smažení vložíme nakrájenou cibuli. Až veškerá zelenina lehce zhnědne, přidáme hořčici a vše znovu zlehka orestujeme. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme cukr, citronovou šťávu a povaříme. Poté směs necháme vychladnout.

Hovězí maso důkladně omyjeme, osušíme, odblaníme. Slaninu nakrájíme na podlouhlé kousky a maso důkladně prošpikujeme. A to tak, že ostrým úzkým nožem do masa vždy uděláme otvor a do něj vsuneme kousek slaniny. Můžeme použít i špikovací jehlu, pokud máme.

Vychladlý základ ze zeleniny přesuneme do misky, vložíme do něj prošpikované maso a zhruba na 24 hodin uložíme do lednice. Poté svíčkovou pečeme v troubě tak dlouho, dokud maso nezměkne. Poté maso vyjmeme, přilijeme vodu a zahustíme připravenou jíškou z másla a hladké mouky. Necháme povařit. Omáčkou protřeme sítem nebo ji rozmixujeme. Do svíčkové omáčky zašleháme smetanu, dochutíme solí, cukrem a znovu citronem. Přidáme maso a už jen prohřejeme.

Na talíři pak svíčkovou omáčku jako od maminky dozdobíme plátkem citronu a na něj uděláme brusinkový terč se šlehačkou. Podáváme s knedlíkem.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Svíčková jako od maminky

    Celkový počet komentářů: 12
    • jaroslav
      jaroslav

      co je svíčková ?

      Svíčková je jen z hovězího masa (panenka)falešná je z zadního masa. Všechna ostatní masa a drůbež je něco na smetaně

      13.01.2017 18:50:51

      • ferdaa
        ferdaa

        Re: co je svíčková ?

        Svíčková je sval na hřbetě hovězího dobytka. Obdobný sval u vepřového se jmenuje panenka. Svíčková na úpravu se smetanovou omáčkou se téměř nepoužívá, protože je nekřesťanksky drahá. Spíše se používá falešná svíčková nebo i jiný pěkný kousek hovězího zadního. Při použití vepřového je možné vyrobit Hamburskou kýtu na smetaně, která se od svíčkové liší jen málo. Jinak souhlasím, že při použití jiného masa se jedná o něco na smetaně.

        13.01.2017 19:44:09

    • husky222
      husky222

      Komentář k receptu Svíčková jako od maminky

      Tak byla moc dobrá jen se mi zdá že ty jíšky bylo moc že je to moc hustý ale jinak velmi dobrý recept. Díky za inspiraci.

      25.01.2014 12:27:01


      • janulik
        janulik

        Re: Komentář k receptu Svíčková jako od maminky

        Jíška se dá zředit tudíš nemusí být hustá :-)

        26.01.2014 09:14:41

      • jaroslav
        jaroslav

        Re: Komentář k receptu Svíčková jako od maminky

        svíčková je jenom z hovězího ( panenka). Může být i ze zadního masa(
        falešná)Všechna jiná masa a drůbež je něco na smetaně pro vysvětnení

        13.01.2017 18:47:18

    • ferdahk
      ferdahk

      Komentář k receptu Svíčková jako od maminky

      Ještě bych si k tomuto receptu dovolil připojit takovou malou vychytávku. Slaninu si nakrájím na proužky a konec zaříznu do špičky. Potom dám slaninu do mrazáku zmrznout. Lépe se do masa zasouvá a pokud slaninu trochu nasolíte je maso lepší a ve struktuře masa po rozkrojení vytváří nasolená slanina růžové terče. Na restování použiji zbytek slaniny a kousek másla. Nikdy ne olej. Cukr přidávám ke konci restování aby zkaramelizoval a ve finále měla omáčka příjemnou barvu bílé kávy. Bobkový list přidávám až po zalití restovaného základu vodou. Mám-li čerstvý tymián, přidám ho nasekaný do chladnoucího základu. Na závěr bych chtěl podotknout, že častěji než hovězí svíčkovou použiji falešnou svíčkovou nebo kousek pěkného zadního a to z finančních důvodů.

      03.01.2014 09:30:07

    • Krista
      Krista

      Už jinou svíčkovou než tuto nevařím. U nás se hosté perou:-). Vynikající a postup velmi pěkně vysvětlený.

      18.02.2013 15:31:55

    • Achessa
      Achessa

      Mám dotaz, jak dlouho, na kolik a v čem péci? Vždy jsem dělala svíčkovou v papiňáku, ale chtěla bych zkusit pečenou. Je třeba mít pekáček přikrytý? Předem děkuji za odpověď.

      31.03.2012 19:34:46

      • Teri
        Teri

        Re: Otázka

        Peče se tak dlouho, dokud není maso měkké, já vepřové v celku pekla skoro 3 hodiny. Dobře to jde v zapékací míse, přikrýt na začátku, ale není třeba, pokud stále podléváte.
        A já dávám šťávu z půlky citronu na udané množství, ale záleží na chuti, dá se přidat později a cukrem dosladit, aby to nebylo kyselé ( určitě tak 2 lžíce?...)

        27.08.2013 13:38:55

    Nalezeno receptů: 12
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Svíčková jako od maminky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.