reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Světlá cibulová bageta

Skvělá domácí bageta provoněná cibulkou, která se hodí nejen jako příloha k jídlu, ale třeba i jako chutná snídaně.


  • 3,9

    11×

    3,9 11
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Recept na jablečné lívance krok za krokem

20. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

19. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 543 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek. Do větší mísy rozdrobíme droždí, přilijeme 1,5 dl vlažné vody a pořádně promícháme metličkou. Poté přisypeme 200 g hladké mouky a pořádně promícháme, aby vznikla hladká, ale lepkavá kašička. Pokud nebude mít kvásek ideální konzistenci, přidáme trochu mouky nebo vody, jak bude potřeba. Takto připravený kvásek necháme asi 20 minut vzejít, až zdvojnásobí objem.

Než kvásek pěkně vzejde, připravíme si cibuli. Středně velkou cibuli nakrájíme na tenká půl kolečka a v pánvi na troše oleje pomalinku dusíme. Jakmile cibulka pěkně změkne a začne chytat zlatavý nádech, přisypeme lžičku cukru a za stálého míchání necháme cukr s cibulí hezky spojit. Po té vyndáme cibulku na talířek s ubrouskem a necháme vychladnout. Abychom si urychlili práci, můžeme dát chladit do lednice.

Cibulku máme vychlazenou a kvásek nám vzešel. Do misky s kváskem pomalu prosejeme 175 g hladké mouky, přidáme 1 dl olivového oleje, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 1 dl vody a vychlazenou cibulku, kterou v prstech rozdrtíme. Vše pořádně promícháme, aby nám vzniklo hladké vláčné těsto. Opět můžeme v případě potřeby přidal mouku nebo vodu. Promíchané těsto poprášíme hladkou moukou a necháme pod utěrkou asi 40 minut kynout.

Těsně před koncem kynutí si připravíme pruh pečícího papíru odpovídající velikosti plechu, na kterém budeme bagety péct. Zapneme troubu na 230 °C a vložíme do ní prázdný plech. Na připravený pečící papír opatrně přendáme vykynuté těsto, rozdělíme je na dvě části, obě poprášíme moukou a vyvarujeme do požadovaného tvaru. Povrch baget můžeme opatrně naříznout ostrým nožem. Troubu stáhneme na 190 °C a s pečícím papírem přeneseme bagety na zahřátý plech. Na dno trouby vložíme kastrůlek s přibližně 2 centimetry vody a necháme bagety péct asi půl hodiny, dokud nezezlátnou. V průběhu pečení potřeme povrch baget vodou, aby se vytvořila pěkná křupavá kůrka. Upečené cibulové bagety vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnou na mřížce tak, aby dýchaly i zespodu.

Světlé cibulové bagety servírujeme studené s pomazánkou, salátem, nebo jako přílohu například k polévce.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Světlá cibulová bageta

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.