Koláč z jemného tvarohového těsta se švestkami a ořechy vám určitě zachutná.
poleva | |
---|---|
1-2 lžíce | cukr |
450 ml | ovocná šťáva |
1 balíček | ovocný pudink v prášku |
těsto | |
8 lžic | olej |
1 ks | vejce |
6 lžic | mléko |
250 g | tvaroh |
100 g | cukr krupice |
450 g | polohrubá mouka |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do pečiva |
náplň | |
2 ks | bílek |
60 g | cukr moučka |
100 g | vlašské ořechy |
podle potřeby | |
švestky |
Tvaroh, mléko, vejce a cukr společně našleháme do pěny. Ke konci zašleháme i polovinu mouky. Druhou polovinu mouky promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do tvarohové hmoty. Vznikne vláčné těsto, které vyválíme na placku. Válíme přímo na pečícím papíru, případně na na vymaštěném a pomoučněném plechu. Uložíme na chvíli do chladu a mezitím si připravíme další ingredience. Švestky umyjeme, rozloupneme a vypeckujeme. Nařežeme je na čtvrtky. Umeleme nebo tyčovým mixérem nasekáme na jemno ořechy. Z bílků a moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Nasekané ořechy do sněhu zlehka zamícháme. Ořechový sníh rozetřeme na vyválenou placku z těsta a na pěnu naskládáme hustě vedle sebe rozkrájené švestky. Švestkový koláč z tvarohového těsta dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut při 150 °C. Upečený koláč vyjmeme a necháme chladnout. Podle návodu na obalu uvaříme pudink. Pouze místo mléka použijeme 450 ml ovocné šťávy, může to být sirup naředěný vodou nebo samotná šťáva z kompotu. Pudinkem polijeme rovnoměrně celý švestkový koláč. Švestkový koláč z tvarohového těsta podáváme vychladlý.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena