Kynuté těsto: Všechny suroviny na těsto nejdříve odvážíme a odměříme.
Mléko zahřejeme s rostlinným tukem. Nesmí se vařit. Až se tuk rozpustí, mléko odstavíme a necháme vychladnout.
V menší misce utřeme droždí s 1 lžící cukru, jakmile se rozpustí
přimícháme 2 lžíce mouky a 2 lžíce vlahého mléka s tukem. Vymícháme v hladkou kašičku, kterou poprášíme moukou a zakryjeme ubrouskem. Takto připravený kvásek necháme vykynout.
Koláčovou formu o průměru 26cm vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Prosátou mouku smícháme se zbylým cukrem, vejcem, vykynutým kváskem a mlékem. Propracujeme v hladké těsto, které poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. To trvá asi jednu hodinu. Potom těsto opět propracujeme a vyložíme jím předem vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Opět těsto necháme vyběnout.
Mezitím si připravíme náplň na koláč. Švestky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Mák podle potřeby zvlhčíme mlékem a rumem. Umeleme na strojku a vmícháme skořicový cukr. Podle chuti osladíme.
Vyběhnutý koláč poklademe švestkami a makovou nádivkou, pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
Hotový švestkový koláč s mákem posypeme moučkovým cukrem. Podáváme vychladlý k čaji nebo kávě.