reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Švestkové chutney s chilli

Recept na čatní (chutney), což je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření.


  • 5,0

    5 4
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 527 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat?

21. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Postup přípravy

Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Jablka oloupeme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na menší kousky. Z pomeranče vymačkáme šťávu. Šalotky oloupeme a nahrubo nakrájíme.

Švestky a jablka vsypeme do hrnce. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. K ovoci přidáme šalotku a rozinky. Přidáme skořici a tymián, přilijeme červené víno.

Celou směs na čatní osladíme cukrem a medem. Množství sladidel přidáváme podle toho, jak máme zralé a sladké švestky.

Nakonec hrnec s veškerými surovinami zasypeme mletým chilli a dáme vařit.
Čatní vaříme od doby varu na mírném plameni 45 - 60 minut, ke konci musíme častěji míchat, aby se nám čatní nepřipalovalo. Švestkové čatní je hotové ve chvíli, kdy se ovoce rozvaří a omáčka je dostatečně hustá. V tuto chvíli čatní ochutnáme a podle potřeby ještě dosladíme.

Švestkové čatní podáváme jako pikantní a velmi výraznou omáčku k masu i zelenině. Stačí 1 - 2 lžičky a z obyčejného pokrmu se rázem stane pokrm nevšední.

Čatní lze uchovat v lednici zhruba 2 měsíce. Stačí ještě horké čatní přelít do sterilizovaných sklenic, uzavřít víčkem, obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Švestkové chutney s chilli

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.