reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Švédské pečené uzené koleno

Recept na chutné a voňavé uzené koleno, které se nejprve uvaří, potom potře medovo-horčicovo-žloutkovou kořeněnou glazurou, podlije červeným vínem a upeče.


  • 2,7

    19×

    2,6 19
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

glazura

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 555 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 538 hodnocení

10+1 otázek: Čínská medicína a její principy

10. 10. 2019

Postup přípravy

Uzené koleno namočíme do studené vody a odložíme na 24 hodin do chladničky, aby se vyplavila nadbytečná sůl. V den zpracování vybereme ze studené vody, uzené koleno osušíme a vložíme do hrnce s vroucí vodou, ve které musí být potopené. Voda se vložením kolena ochladí, proto ji znovu přivedeme do varu, takto vaříme 5 minut, aby se na povrchu srazila bílkovina, povrch zatáhl, čímž maso uvnitř zůstane krásně šťavnaté a nevysuší se. Potom snížíme var a vaříme při teplotě 80 - 90 °C asi hodinu a čtvrt, ne úplně doměkka, neboť se maso ještě bude péct.

Když se uzené koleno vaří, připravíme si glazuru. Do misky dáme celé hřebíčky, které rozdrtíme na jemno, přidáme čerstvě mletý černý pepř, sušenou majoránku, rozdrcené bobkové listy, prolisovaný česnek, ale nesolíme, koleno je slané dost. Dále přidáme vaječné žloutky, plnotučnou hořčici, tekutý med, dobře spolu promícháme a směs na potírání máme hotovou.

Uvařené uzené koleno necháme částečně vychladnout ve vývaru z kolena, pomocí kuchařské vidličky ho přeložíme do pekáče, přidáme domácí vepřové sádlo, koleno vydatně potřeme medovo-horčicovo-žloutkovou kořeněnou glazurou, podlijeme červeným vínem Cabernet Sauvignon a vložíme odkryté péct do trouby, kterou jsme vyhřáli na 180 °C. Po vložení kolena ihned snížíme teplotu trouby na 160 °C. Pečeme pomalu za častého přelévání výpekem celkem 1 hodinu a podle potřeby podlijeme malým množstvím vývaru.

Po prvních 15 minutách pečení přidáme k uzenému kolenu očištěné pokrájené brambory, které nesolíme a dopečeme spolu s kolenem, najednou budeme mít hotovou i přílohu s hlavním jídlem. Upečené koleno vybereme i s pekáčem z trouby, přikryjeme alobalem a necháme 30 minut odpočívat, aby se uvnitř masa ustálily šťávy a koleno zůstalo šťavnaté. Upečené uzené koleno přendáme na desku a pokrájíme na silnější plátky.

Na talíř dáme horké uzené koleno, upečené brambory, jemný zelený salát a podáváme. Z nápojů se výborně hodí dobře vychlazené orosené pivo podle vlastního výběru anebo suché červené víno Cabernet Sauvignon. Místo salátu můžeme podávat s domácími nakládanými pikantními sladko-kyselými okurkami nebo s domácí čalamádou.

Pokud upečené uzené koleno chladíme v chladničce asi 12 hodin, poté můžeme koleno pokrájet na tenké plátky a podávat s čerstvě upečeným domácím pečivem a jablečným křenem. Švédské pečené uzené koleno je vhodné jako studená večeře a jako výborné pohoštění pro návštěvy. Pečené uzené koleno je velmi chutné s voňavou křupavou kořeněnou glazurou na povrchu a uvnitř krásně šťavnaté.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Švédské pečené uzené koleno

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.