reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Svatomartinská pečená husa

Tradiční a jednoduchý recept na poctivou sváteční svatomartinskou husu.


  • 3,9

    21×

    3,8 21
  • 2 h 40 min

Postup přípravy

Husu propláchneme studenou vodou. Pokud má křídla, tak je odlomíme a použijeme do vývaru. Kůži (nikoliv maso) lehce propícháme na několika místech ostrým nožem, aby se při pečení nenafukovala. Celer i mrkev oloupeme a rozpůlíme.

Troubu zapneme na 200 °C. Uvnitř husu pořádně prosolíme a opepříme. Do husy vložíme celery a mrkev, česnek, tymián a šalvěj. Husu osolíme a opepříme i zvenku, položíme ji do pekáče prsy nahoru a nohy svážeme provázkem.

Husu pečeme přibližně 60 minut dozlatova. V průběhu pečení naběračkou odebíráme vypečené sádlo. Následně snížíme teplotu na 180 °C a pečeme další 2 hodiny. Nikdy nevadí, když husu pečeme trochu déle. Upečenou husu vyjmeme z pekáče a necháme asi 15 minut odpočinout.

Z odlomených křídel, drobů a případně odřezků připravíme husí vývar, na který použijeme také zbylou mrkev, řapíkatý celer, cibuli, bobkový list, petržel a pepř. Přidáme vodu a vaříme asi 2 hodiny. Během vaření sbíráme pěnu z hladiny, aby se vývar nezakalil.

Šťávu z pekáče slijeme do menšího rendlíku, přidáme víno a svaříme asi o jednu třetinu. Přilijeme asi 0,5 l husího vývaru a svaříme opět asi o třetinu. Omáčku dochutíme pepřem, solí a máslem. Hotovou omáčku podáváme společně s pečenou svatomartinskou husou.

Foto: Thinkstock.com

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor


Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Svatomartinská pečená husa

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.