reklama
hledat uživatel
       

Suši

Příprava maki suši není tak těžká, jak se zdá.


  • 4,1

    31×

    4 31
  • 1 hod

Ingredience

náplň

zálivka



Energetická hodnota

111 kJ / 26,5 kCal
(na 1 porci)

Postup přípravy

Připravíme si speciální rýži na suši. Vypereme ji ve vodě, dokud z ní teče bílá voda. Můžete jí taky nechat 10 minut naloženou ve vodě. Poté jí dáme vařit. Až bude voda vroucí, stopněme si 10 minut. Rýže se musí vařit pod pokličkou a nemíchat. Jen se občas mrkněme, jestli tam je dost vody, aby se rýže nepálila. Poté rýži vypneme a necháme dalších 20 minut odstát. Neotvíráme pokličku!

Mezitím si připravíme wasabi. Pokud je v prášku, tak ho rozředíme troškou vody, zamícháme a necháme přikrytý). Připravíme si i řasy nori, syrovou rybu, nakrájenou zeleninu a dřevěnou podložku z bambusu, pomocí které budeme suši balit.

Rozmícháme si ocet, cukr a sůl a dáte zahřát, aby se vše rozpustilo a nalijeme do rýže. Pořádně zamícháme a necháme rýži vystydnout.

Připravíme si rolovací dřevěnou podložku. Na to položíte řasu lesklou stranou dolů. Do poloviny rozložíme rýži a umačkáme, aby držela. Aby se rýže nelepila na ruce, rozmícháme si trochu octa s vodou a namáčíme si do ní ruce. Do půlky rýže vložíme rybu, zeleninu a potřeme trochou wasabi. S podložkou rolujeme, vždy si podložku povytáhnete a rolujete dál. Nakonec namočeným nožem nakrájíme suši rolku na 8 dílků.

Suši dáme na talíř a podáváme s wasabi, nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Suši

    Celkový počet komentářů: 10
    • pavel
      pavel

      A z jaké ryby? Kapr, cejn, štika, tuňák?

      28.12.2017 14:50:51

    • Jakub
      Jakub

      Jsme právě v Japonsku

      Jsme v sushi baru a dělají tu fakt dobrý sushi moc nám to chutná ���������� ���������� ��

      04.06.2016 19:32:15

    • Jakub
      Jakub

      Jsme právě v Japonsku

      Jsme v sushi baru a dělají tu fakt dobrý sushi moc nám to chutná ���������� ���������� ��

      04.06.2016 19:31:46


    • Cyrdik
      Cyrdik

      U nás se sushi dělá často a rýže je vážně základ :) koupila jsem si proto rýžovar a můžu to jenom doporučit, je to úplně bez práce a nikdy se mi nestalo, že by rýže nebyla taková, jaká má být :) rýži operu, dám do hrnce a to je vše, za cca 25 minut otevírám a rovnou v míse míchám s rýžovým octem, cukrem a solí a pak rozprostírám a míchám na tácu. Učím se postupně více druhů a baví mě to čím dál tím víc :)

      04.02.2015 18:06:47

    • Limakos
      Limakos

      Dobře uvařit je: dodržet postup 1 dil hrnku ryze a 1 dil hrnku vody. Ryzí propláchneme at je cesta voda. Dáme do hrnce a přivedeme k varu jakmile voda zavaří stáhneme na mírný plamen. To je kámen úrazu. Např indukce stupeň 4. A necháme vařit 10 - 12 min. Pak ihned vypneme a necháme hrnec porad na stejném miste cca 20-25 min. Poklicí v celém průběhů neodkrývat! Po 20-25 min přendáme ryzí do misky a zalijeme připravenym sushi nálevem. Davam 2 lžíci cukru 3 lžíci ryžového octa a lžičku soli. Cca tak na půl sacku ryze. Ryze musí chutnat sladkokysele. Promícháme a nechám vychladnout. Pokud rolují sushi delam to bez podložky lépe se s tim pracuje

      10.01.2015 12:31:32

    • Markéta
      Markéta

      rýžový ocet

      Místo rýžového octa je dobré použít lák z okurek ;-) rýži to dost ochutí. Nesmí se to ale přehnat.

      03.11.2011 19:13:26

    • Kacka
      Kacka

      jenom rýže?

      pro přípravu opravdu skvělého sushi je důležitá nejen správná rýže, ale i ostatní ingredience, jako je například rýžový ocet, čerstvé rybky,...!jednou jsem neměla rýžový ocet(není lehké ho sehnat, v praze by s tím ale zase takový problém být neměl-díky velkému počtu asiatů)a použila jsem směs balsamica a medového octu-výsledek nebyl nejhorší,ale není to ono!dá se ale nahradit jablečným octem, octem z bílého vína, apod,.. stejně jako rýže-rýže by měla být speciální sushi, ale pokud neseženete-použijte kulatou (italové z ní dělají risoto), určitě ne uncle ben's, co nikdy nelepí, jinak se sushi nedočkáte ;) z ryb se nejčastěji používá lsos, tuňák a krevety-vše čerstvé, jak jen to je možné, jinak vám celá dobrota chytne "zápach" staré ryby a to nikdo nemá rád!
      dobrou chuť :)

      22.08.2011 15:07:58

    • Lukin98
      Lukin98

      Opravdu máte pravdu dobrá rýže k suši je základ uspěcu §

      17.11.2010 14:16:57

    • Marťulinka
      Marťulinka

      Nejdůležitější je dobře uvařit rýži. Musíte to zkoušet, dokud nezjistíte jak přesně na to. Každý vařič je jiný.

      25.04.2009 18:13:10

    Nalezeno receptů: 10

    Přidat příspěvek k receptu Suši

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.