reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Sušená rajčata v oleji

Recept je určen především pro vlastníky sušičky na ovoce a zeleninu. Když pomineme dobu sušení rajčat, samotné nakládání do oleje nám zabere jen pár minut.


  • 4,4

    169×

    4,4 169
  • 15 min

  • 12×

Podobné recepty

Načíst další recepty


Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 525 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Co s přebytky zeleniny: Zkuste ji zmrazit a uchovat na zimu

19. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Hrníčkové recepty: Vyzkoušejte rychlé koláče bez vážení

18. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Recept na plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem

18. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Videorecept: Melounový sorbet pro okamžité osvěžení

17. 8. 2019

Postup přípravy

Sušení rajčat: Na sušení vybíráme tvrdší zralá rajčata. Rajčata omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, rozložíme na rošty. Usušíme je podle návodu přiloženého k danému typu sušičky. Správně usušená rajčata jsou pružná a zachovávají si barvu.

Rajčata lze usušit i na roštech v horkovzdušné troubě. Sušíme je při nejnižší teplotě. Proces sušení ale trvá několik hodin a narozdíl od sušičky, vyžaduje naší přítomnost a kontrolu. Navíc, v troubě určitě neusušíme takové množství rajčat, jako v sušičce.

Nakládání do oleje: Usušená rajčata napěchujeme asi do 2/3 vymyté, dosucha vytřené sklenice. Dolijeme po okraj olivovým olejem a skleničku uzavřeme. Konzumujeme až po několika dnech po naložení, rajčata nasají olej. Skladovat je můžeme i několik měsíců. Takto připravená rajčata jsou velmi chutná. Lze je vylepšit a jejich chuť zvýraznit přidáním bylin a koření.

Obměna: Rajčata můžeme nakládat i s bylinkami. Mezi rajčata do sklenice prokládáme lístky oblíbené bylinky nebo kousky chilli papričky. Bylinky i papričky mohou být nasekané, čerstvé nebo sušené. Pak také dolijeme po okraj olivovým olejem.

K rajčatům doporučuji přidávat bazalku, rozmarýn, tymián, chilli papričku nebo i česnek, který nakrájíme na plátky. Můžeme si tak připravit několik skleniček naložených rajčat, pokaždé s jinou bylinkou.

Sušená rajčata v oleji jsou výborná na těstoviny, saláty i přípravu masa.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Sušená rajčata v oleji

    Celkový počet komentářů: 20
    • Jirka
      Jirka

      Skladování

      Mám otázku mám ty sušená rajčata skladovat v lednici nebo ve spíži když jsou naložená v oleji.

      23.08.2018 11:04:19

    • Lenka
      Lenka

      Doba trvanlivosti

      Ráda bych vyzkoušela tento způsob úpravy, jen jsem v žádném z příspěvků nenalezla, jak dlouho takto naložená rajčata vydrží...Máte nějaké typy? Samořzejmě nepočítám ten fakt, že se hned zbaští :-)

      30.07.2018 10:01:50

    • Martin
      Martin

      Ještě jsem rajčata nesušil a nijak zvlášť jsem po tom netoužil,ale potom,co mi dcera udělala salát s těmi rajčaty jsem se do toho úplně zbláznil.Bez chuti olivového oleje si to neumím představit,myslíte,že se to dá zkombinovat půl napůl?Psala paní,že olivový jí zhořknul,což by mě mrzelo,zkusím kombinaci olivového a slunečnicového a dám třeba vědět jak to dopadlo.

      17.07.2018 20:25:14


    • miša
      miša

      Jdu na to mam sto rostlinek to bude prace

      04.08.2015 09:37:56

    • zdenka (tecka) fleischerova
      zdenka (tecka) fleischerova

      sušená rajčata

      Prosim poradi mě někdo, jak se nakládají sušená rajčata v sušičce a do čeho-

      02.09.2014 21:49:17

    • Renda
      Renda

      Mám takový problém, nasušila jsem rajčata v sušičce, zalila olivovým olejem a cca za 14 dní, když jsem otevřela jednu skleničku, zjistila jsem, ža olej je štiplavý. Můžete poradit, co dělám špatně? Děkuji

      17.09.2012 22:10:21

      • Robert
        Robert

        Doporucuji misto olivoveho oleje pouzit slunecnicovy, na konzervaci je to plne dostatecne a neni stiplavy, navic je to vyrazne levnejsi. Dle me zkusenosti rajcata vubec olej nenasaknou, olej zde slouzi opravdu jen jako konzervant.

        18.07.2013 09:35:21

    • bobule
      bobule

      Sušené rajdy.

      Sušená rajčata nakládám také do slunečnicového oleje a přidávám bazalku a kapary. Tak nám chutnají nejlíp. Ještě pozor na přesušení rajčat v sušce, jsou pak tvrdá.
      PS. Předešlý příspěvek jsem smázla sama z důvodů malé pravopisné chybky. Chápu, že pro slabší jedince je záměna rodů krajně nevhodné a může způsobit někomu duševní újmu, ale to co zde cenzorovi občas unikne bývá občas silnější kalibr.

      07.04.2012 11:07:08

    • Tereza
      Tereza

      Sušili jste někdo rajčata na slunci? Slyšela jsem, že jsou pak lepší než ze sušičky.

      18.08.2011 22:12:26

      • Michal Novák
        Michal Novák

        Zkoušel jsem sušit na slunci a funguje to celkem slušně. Ideální je slunný den s mírně pofukujícím větrem. Přímé slunce rajčata solidně ohřeje. Asi nejlepší je kombinace se sušičkou. Dám rajčata na rošty ze sušičky a ty nechám celý den opalovat se na slunci. Například na rozžhavenou kapotu auta, nebo opalovací lehátko na terase. Tak jsou nad zemí a lépe cyrkuluje vzduch. Přes den občas otočím směrem ke slunci. Večer jsou z venku již pěkně oschlá, ale uvnitř mají stále šťávu. Přes noc rošty schovám do domu seskládám a suším sušičkou (normální eta karina) na nejnižší stupeň. Ráno opět na sluníčko dosušit a je to. Zkušel jsem sušit i v troubě 20min na 150° a potom snižovat, ale z trouby jsou rajčata měkká / upečená / převařená - zkrátka je na nich poznat tepelná úprava. Navíc je potřeba odvětrávat páru z pece i při použití horkovzdušné trouby. Ještě chci vyzkoušet sušení v troubě s pootevřenými dvířky na 50-60°C to by mohlo fungovat. Ale slunce opravdu funguje velmi dobře - když je hezky. PS: Po usušení jsem dával do olivového oleje s česnekem a bazalkovými listy. Měl by ale stačit slunečnicový- opravdu. Také lze usušená rajčata zamrazit v uzavřeném sáčku -vydrží tak dlouho.

        08.09.2014 12:01:27


    Nalezeno receptů: 20
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Sušená rajčata v oleji

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.