reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce

Velmi chutný tradiční recept turecké kuchyně - masové kuličky v chuťově jedinečné rajčatové omáčce.


  • 3,2

    18×

    3,2 18
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

omáčka

podle potřeby

směs



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 579 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Základní suroviny k pečení vánočního cukroví

17. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 685 hodnocení

Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem

17. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Videorecept: Vánoční pracny podle Anny

16. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 684 hodnocení

Videorecept: Vláčné hruškové lívance podle Anny

16. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Už se zase blíží Vánoce

16. 11. 2019

Postup přípravy

Mleté hovězí maso dáme do mísy. Středně velký bulgur v misce zalijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a necháme napučet, dokud nevsákne všechnu vodu. K mletému masu přidáme napučený bulgur, vejce, čerstvě mletý černý pepř, sumac, sušené oregano, isot papriku, chilli vločky, sůl podle chuti a dobře promícháme rukama.

Navlhčenýma rukama vytvarujeme z amsvé směsi kuličky velikosti vlašského ořechu, které klademe na talíř jemně posypaný hladkou moukou a povrch kuliček také jemně posypeme moukou.

Připravené kuličky postupně opečeme z obou stran na rozehřátém olivovém oleji a vybereme na talíř. Do výpeku přidáme čerstvé máslo, necháme rozpustit, orestujeme na něm jemně osolenou posekanou cibuli do sklovita a poté opečeme rajčatový protlak za občasného míchání.

Dále zalijeme asi 500 ml horké vody, podle chuti osolíme a přidáme všechno koření, které je v kuličkách, navíc přidáme sušenou mátu peprnou a do omáčky vložíme opečené kuličky, které mají být ponořené asi do 3/4 ve šťávě. Přikryjeme pokličkou a vaříme na středním plameni 15 minut.

Kuličky potom pootáčíme a vaříme dalších 15 minut, šťáva zatím přiměřeně zhoustne. Masové kuličky budou velmi chutné, šťavnaté, lehoučké a díky bulguru krásně nadýchané. Rajčatová omáčka má úžasnou osvěžující chuť po mátě a je nádherně voňavá po použitém koření.

Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce podáváme horké s česnekovým jogurtem, který si na talíř nabere každý sám. Jako přílohu k sulu köfte přidáme krajíc čerstvého domácího chleba.

Sumac (Sumach) je složený z 35 druhů kvetoucích rostlin rodu Rhus a používá se jako rozemletý prášek z plodů - kostkovice červeno-hnědé až fialové barvy jako koření arabské, turecké či blízko-východní kuchyně. Koření se ním třeba saláty či koláče a hlavně maso, kebab, rýže má citronovou jemně pálivou chuť.

Isot paprika je fermentovaná paprika, která je sušená na slunci. Má mírně uzenou, pálivou a velmi specifickou lahodnou chuť. Vyznačuje se typickou chutí příznačnou pro tureckou kuchyni, lze ji koupit v tureckých obchodech s kořením a tureckými lahůdkami.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Sulu köfte - turecké masové kuličky v rajčatové omáčce

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.