
Štrúdl se strouhanými jablky
Recept na dobrý štrúdl.
-
3,0
2×
-
1 h 15 min
-
0×
Recept na dobrý štrúdl.
2×
1 h 15 min
0×
100 ml
1 ks
1 ks
800 g
2 lžíce
1 špetka
1 lžíce
2,5 hrstě
0,8 - 1 kg
2 balíčky
Z mouky, vejce, žloutku, octa, soli, vody a oleje vypracujeme na vále hladké a nelepivé těsto, ze kterého vytvoříme bochánek. Přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a dokola jádřince nastrouháme nahrubo, pokapeme citronovou šťávou. Strouhanku nasucho opražíme, smícháme s jablky a vanilkovým cukrem.
Těsto rozdělíme na 2 díly. Pomocí rukou těsto roztáhneme, potřeme rozpuštěným máslem a opět roztahujeme do stran. Opět potřeme máslem, do středu navršíme jablkovou náplň a posypeme mletou skořicí. Opatrně zavineme, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a okraje ohrneme dospodu. Štrúdl se strouhanými jablky opět potřeme máslem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 45 minut, až je povrch zlatavý.
Štrúdl se strouhanými jablky nakrájíme na plátky a podáváme k čaji.