Elegantní recept pro výjimečné hostiny.
sůl | |
pepř | |
2 lžíce | olivový olej |
1 ks | bouquet garni |
2 ks | česnek na plátky |
1 kg | středomořská ryba (okoun, rejnok, chňapal) |
1 ks | hlíza fenyklu |
2 ks | šalotka - nakrájená |
600 g | rajče zralé - nakrájené |
1 - | špetka - celý šafrán |
700 ml | rybí vývar |
likér s anýzovou příchutí - pastis |
V tomto receptu používáme bouquet garni, což je směs bylinek v sítku. V tomto případě jde o petrželku, tymián, bobkový list, řapíkový celer. Jako přílohu receptu pak použijeme jednu bagetu nakrájenou na plátky, které lehce opečeme. Dále nastrouhaný sýr gruyére.
Ryby zbavíme kůže a kostí a maso nakrájíme na kousky. V hrnci se silným dnem rozehřejme olej, přidáme fenykl a opékáme ho za častého míchání asi 5 minut. Přidáme šalotky a česnek a opékáme je 5 minut.
Vmícháme ryby, rajčata, bouquet garni (bylinky), šafrán a rybí vývar. Hrnec částečně přikryjeme pokličkou a směs zvolna vaříme za občasného míchání dalších 30 minut, dokud se rajčata nerozpadnou. Podle potřeby sbíráme naběračkou s otvory pěnu, která se tvoří na povrchu.
Z polévky odstraníme bouquet garni. Polévku rozmixujeme a propasírujeme do mísy. Polévku vrátíme do hrnce, prohřejeme ji, osolíme a opepříme. Můžeme vmíchat trochu pastisu.
Opečené krajíčky chleba posypeme sýrem, přidáme na talíře a přelijeme polévkou tak jako na obrázku.
Zdroj: Slovart.cz
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena