reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Středomořská baklava

Tradiční řecká a turecká specialita se tentokrát oblékla do mandlového hávu. Upéci chutnou baklavu není navíc nic složitého, když použijete listové těsto.


  • 3,1

    253×

    3 253
  • 1 h 30 min

Ingredience

na potření

náplň

sirup



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 526 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Co s přebytky zeleniny: Zkuste ji zmrazit a uchovat na zimu

19. 8. 2019

Postup přípravy

V míse smícháme mandle, cukr, skořici a hřebíček. Trochou másla vymažeme menší pečící plech. Pláty rozmraženého listového těsta vyndáme na pracovní plochu, rozválíme, poté jeden z nich přeneseme do pekáčku, pomažeme máslem a naneseme část mandlí. Takto vrstvíme pláty na sebe a poslední plát pouze pomažte máslem.

Baklavu nyní dáme na 30 minut do chladu, aby máslo ztuhlo. Mezitím si předehřejeme troubu na 175 °C. Ztuhlou baklavu nakrájíme ostrým nožem na kosočtverce.

Baklavu následně vložíme do trouby a pečeme asi 35-40 minut.

Mezitím si v hlubokém hrnci připravíme sirup. Smícháme vodu, cukr a citronovou kůru ze dvou citronů nakrájenou na plátky. Směs přivedeme k varu, zmírníme oheň a mírně vaříme, dokud nezačne směs houstnout. Citronovou kůru vyjmeme. Do směsi přimícháme 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy. Důkladně zamícháme a odstavíme z ohně.

Když je baklava hotova, vyndáme ji z trouby a nalijeme na ni horký sirup. Necháme 30 minut odležet a chladnout a poté znovu obnovíme kosočtvercové řezy.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Středomořská baklava

    Celkový počet komentářů: 8
    • ivana
      ivana

      Komentář k receptu Středomořská baklava

      Baklava je taky vyborna v Bosne a Srbsko,muze se rict z Balkanu

      18.09.2014 21:45:00

    • lenka (tecka) zagalsk
      lenka (tecka) zagalsk

      Baklava neboli Baklavas mi velice chutná , přestože je to velmi sladký zákusek . Cˇerstvý a ještě teplý je nejlepší . V receptu mi chybí med . Proč ? Ten tam přeci patří .

      12.02.2013 23:05:28

    • Anna
      Anna

      Neví se od koho přesně Baklava vznikla, ale je to mongolsko- turecký název, pekli to i Peršani, Sýrie, Palestina, celá malá Asie, prostě celý arabský svět. Pak to pekli i na Kypru a v Řecku....Je zajímavé, že nejvíce si ji přivlastnují Židé :-)

      01.04.2012 21:24:12


    • biba
      biba

      hotovo!
      hm, baklava měla svůj původ u arabských a perských národů. Stěhovala se společně s nimi po celé severní africe, blízkém východu i po balkánu... a zůstala všude tam, kde muslimové nějakou dobu bobývali.

      07.04.2011 21:08:36

    • T
      T

      ..asi proto, že to převzali z Řecka :)

      02.10.2010 17:13:57

    • T
      T

      ..asi proto, že to převzali z Řecka :)

      02.10.2010 17:12:59

    • Šárka
      Šárka

      Dobrý den, dobrý recept, právě se mi peče v troubě, jen bych dodala, že to není jen řecka a turecka specialita, ale hlavně BULHARSKA - jednoho bulhara mám totiž doma... :)))

      07.05.2010 12:31:02


    Nalezeno receptů: 8

    Přidat příspěvek k receptu Středomořská baklava

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.