reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Středomořská baklava

Tradiční řecká a turecká specialita se tentokrát oblékla do mandlového hávu. Upéci chutnou baklavu není navíc nic složitého, když použijete listové těsto.


  • 3,1

    253×

    3 253
  • 1 h 30 min

Ingredience

na potření

náplň

sirup



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 599 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 856 hodnocení

Vánoční videorecept: Nadýchané mandlové cukroví bez mouky a cukru

10. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 694 hodnocení

Recept na vánoční měsíčky s polevou krok za krokem

9. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 176 hodnocení

Vánoční tipy, díky kterým bude Štědrý den bez stresu

9. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 692 hodnocení

Recept na domácí Baileys krok za krokem

8. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 566 hodnocení

Tajemství pletení vánočky

8. 12. 2019

Postup přípravy

V míse smícháme mandle, cukr, skořici a hřebíček. Trochou másla vymažeme menší pečící plech. Pláty rozmraženého listového těsta vyndáme na pracovní plochu, rozválíme, poté jeden z nich přeneseme do pekáčku, pomažeme máslem a naneseme část mandlí. Takto vrstvíme pláty na sebe a poslední plát pouze pomažte máslem.

Baklavu nyní dáme na 30 minut do chladu, aby máslo ztuhlo. Mezitím si předehřejeme troubu na 175 °C. Ztuhlou baklavu nakrájíme ostrým nožem na kosočtverce.

Baklavu následně vložíme do trouby a pečeme asi 35-40 minut.

Mezitím si v hlubokém hrnci připravíme sirup. Smícháme vodu, cukr a citronovou kůru ze dvou citronů nakrájenou na plátky. Směs přivedeme k varu, zmírníme oheň a mírně vaříme, dokud nezačne směs houstnout. Citronovou kůru vyjmeme. Do směsi přimícháme 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy. Důkladně zamícháme a odstavíme z ohně.

Když je baklava hotova, vyndáme ji z trouby a nalijeme na ni horký sirup. Necháme 30 minut odležet a chladnout a poté znovu obnovíme kosočtvercové řezy.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Středomořská baklava

    Celkový počet komentářů: 8
    • ivana
      ivana

      Komentář k receptu Středomořská baklava

      Baklava je taky vyborna v Bosne a Srbsko,muze se rict z Balkanu

      18.09.2014 21:45:00

    • lenka (tecka) zagalsk
      lenka (tecka) zagalsk

      Baklava neboli Baklavas mi velice chutná , přestože je to velmi sladký zákusek . Cˇerstvý a ještě teplý je nejlepší . V receptu mi chybí med . Proč ? Ten tam přeci patří .

      12.02.2013 23:05:28

    • Anna
      Anna

      Neví se od koho přesně Baklava vznikla, ale je to mongolsko- turecký název, pekli to i Peršani, Sýrie, Palestina, celá malá Asie, prostě celý arabský svět. Pak to pekli i na Kypru a v Řecku....Je zajímavé, že nejvíce si ji přivlastnují Židé :-)

      01.04.2012 21:24:12


    • biba
      biba

      hotovo!
      hm, baklava měla svůj původ u arabských a perských národů. Stěhovala se společně s nimi po celé severní africe, blízkém východu i po balkánu... a zůstala všude tam, kde muslimové nějakou dobu bobývali.

      07.04.2011 21:08:36

    • T
      T

      ..asi proto, že to převzali z Řecka :)

      02.10.2010 17:13:57

    • T
      T

      ..asi proto, že to převzali z Řecka :)

      02.10.2010 17:12:59

    • Šárka
      Šárka

      Dobrý den, dobrý recept, právě se mi peče v troubě, jen bych dodala, že to není jen řecka a turecka specialita, ale hlavně BULHARSKA - jednoho bulhara mám totiž doma... :)))

      07.05.2010 12:31:02


    Nalezeno receptů: 8

    Přidat příspěvek k receptu Středomořská baklava

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.