reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Sterilované sladkokyselé okurky

Recept na nakládání okurek příjemné sladkokyselé chuti bez umělých sladidel.


  • 3,0

    3 2
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

nálev

náplň



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 823 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Dušené červené zelí s brusinkami krok za krokem

28. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Rychlé a zdravé mlsání na halloweenskou párty? Zkuste si doma vyrobit gumové medvídky jen ze tří ingrediencí!

28. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

27. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 704 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Postup přípravy

Okurky důkladně omyjeme. Mrkev, cibuli a křen očistíme a nakrájíme na asi 2 mm silné plátky. Cibule a mrkve by mělo být asi 10 g na sklenici. Bobkový list by měl mít plochu asi 3 cm čtvereční.

Nálev připravíme vložením uvedených přísad (voda, sůl, cukr krystal, ocet) v potřebném množství do kastrolu a zahřejeme je na vařiči na asi 60 °C, až se přísady dokonale rozpustí. Nálev můžeme použít teplý.

Na dno sklenic vložíme složky náplně kromě okurek (cibule, mrkev, křen, koriandr, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko, snítku kopru nebo estragonu) a potom naplníme okurkami, které vkládáme nastojato, nejprve větší a potom menší, aby se do sklenice vešlo co nejvíce plodů. Plníme asi 15 mm pod horní okraj sklenice. Zalijeme nálevem 5 mm pod okraj sklenice. Uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 5 mm nad víčka sklenic.

Okurky v sladkokyselém nálevu sterilujeme 25 minut při 85 °C od dosažení teploty. Poté vodu z hrnce vypustíme, sklenice vyjmeme, položíme je na dřevěnou desku dnem vzhůru a necháme vychladnout. Poté je několikerým obrácením o 180° protřepeme, aby se koření promísilo po celém objemu sklenice a uložíme v chladné místnosti. Konzumujeme nejdříve za 8 týdnů.

Předpis na nálev je na 1 litr nálevu. Náplň je uvedena na 1 sklenici o objemu 720 ml. Na 1 sklenici (720 ml) je potřeba 300 ml nálevu. Deset kilo okurek vyjde na 26 - 28 sklenic 720 ml podle velikosti okurek. Do 30 litrového elektrického zavařovacího hrnce se vejde 11 sklenic v 1 vrstvě, na zalití je třeba 7,5 l vody. Do zavařovacího hrnce vkládáme jen 1 vrstvu sklenic o objemu 720 ml. Náběh teploty na 85 °C trvá asi 37 minut.

Sterilované sladkokyselé okurky podáváme podle chuti jako přílohu k masitým pokrmům, do salátů, na chlebíčky apod.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Sterilované sladkokyselé okurky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.