Připravíme si všechny ingredience předem. Jelikož cuketa velmi rychle změkne, musíme pracovat rychle. Cibuli očistíme a nakrájíme na půl kolečka (asi 2 - 3 mm), oloupaný česnek nasekáme na drobno a s olivovým olejem dáme do široké nádoby. To proto, aby se směs rychleji prohřála a nebyla z ní kaše. Cuketu nastrouháme na větší nudličky, je-li ze zahrádky, nemusíme ji loupat. Barevnou papriku zbavíme semínek a nakrájíme ji na širší proužky jako do leča. Do misky si připravíme rajský protlak, ocet, cukr, worchester a smícháme. Pokud použijeme místo protlaku rajčatové pyré, které bývá sladší, ubereme cukr. Zapneme si troubu na nejvyšší výkon pečení, aby se nám stihla ohřát. Cibuli s česnekem opečeme, až začne sklovatět, přidáme papriku a smažíme. Po 2 - 3 minutách přidáme cuketu. Vše pořádně promícháme a potom přisypeme sůl. Nakonec přilijeme smíchaný rajský protlak nebo pyré. Asi 3 - 4 minuty prohříváme. Směs vlijeme do pekáče, vložíme do trouby a pečeme na nejvyšší výkon 45 minut. Občas promícháme. Dvířka necháme pootevřená, nebo je co chvíli pootevřeme, aby unikla pára a směs se zahustila. Horkou směs z cukety naplníme do skleniček a otočíme dnem vzhůru. A tímto máme připravenou skvělou zeleninovou směs na rychlou večeři nebo k přípravě nejrůznějšího pohoštění. Tip na servírování: Horkou směs z cukety navršíme na osolenou a česnekem potřenou topinku a posypeme goudou nebo jiným nastrouhaným sýrem. Cuketová směs se hodí také k těstovinám, k masu připravenému na grilu, poslouží i jako studená či teplá zeleninová příloha.
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě vrcholí, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.
Rychlé obědy z cukety v 10 variacích
Možná už si nevíte rady, jak s úrodou cuket co nejlépe naložit. Kromě polévky a oblíbených placiček, lze cuketu zakomponovat do spousty pokrmů - zapéct ji, přidat do rizota, naplnit, ale také z ní připravit masové lasagne nebo chutný paprikáš.
Autor:6kveta
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena