reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Štědrovečerní štola

Štědrovečerní štola

Na Mikuláše upečeme a na Vánoce si pochutnáme. Recept na výborné vánoční pečivo.


  • 4,3

    103×

    4,3 103

Ingredience

na obalení

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 549 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 817 hodnocení

Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

23. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Houbová sezóna je tady! Přinášíme tipy na ty nejlepší houbové recepty!

22. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Postup přípravy

Mléko ohřejeme, rozmícháme do něj droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Rozměklé máslo utřeme se žloutkem a rumem.

250g mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, muškátový oříšek, citronovou kůru, rozinky (přes noc namočené v rumu), na kostičky nakrájenou papáju a máslovou směs. Vše zalijeme kváskem a vařečkou promícháme. Přisypeme zbylou mouku a rukama na vále vypracujeme těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout minimálně hodinu.

Těsto na pomoučněném vále rozválíme na obdélník (asi 20 x 30) a jeho delší stranu zahneme asi do 2/3 na těsto. Štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout.

Štolu pečeme ve středně vyhřáté troubě na 165 °C asi 50 minut. Ještě horkou štědrovečerní štolu několikrát potřeme rozpuštěným máslem a hustě obalíme moučkovým cukrem.

Studenou štolu zabalíme do alobalu a uložíme do chladu alespoň na 2 - 3 týdny rozležet.

Před podáváním štědrovečerní štolu opět bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Štědrovečerní štola

    Celkový počet komentářů: 30
    • marie8
      marie8

      marcipán z 27,pros.

      Nevím jestli věta "snad jste to pochopili" má urazit nás hloupaté ,nebo to byl jen šťastný povzdech že už má autor psaní zprávy za sebou.Když nebudu mít štolu poskládanou podle pravidel,nevadí,hlavně že chutná a o to přeci jde.

      27.12.2009 22:08:57

    • veerac
      veerac

      Do štoly dávám marcipán, který koupím a vytvaruji váleček. Těsto si rozválím na ovál, podélnou stranou k sobě, marcipánový váleček vložím ke straně k sobě (delší strana) a pak přes něj přehnu menší polovinu ( 1/3), snad jste to pochopili.

      27.12.2009 19:32:27

    • bubetka
      bubetka

      štola je opravdu moc dobrá. Manželovi sice chutná, ale vzhledem k tomu, že je to samá hrozinka, tak raději jí jiné.. :-) příště dám méně rozinek. Jinak papáje je tam výborná, použila jsem ji mésto kand. ovoce i do marokánků a taky moc dobrý:-) krásný zbytek svátků

      25.12.2009 11:15:04


    • PajaK
      PajaK

      Tak jsme štolu načali a je opravdu mooc dobrá - dík za recept a štastné a veselé:-)

      25.12.2009 10:28:52

    • vladoo
      vladoo

      Echt Drezden butter stolen tento recept napodobuje, Nepatří papája, ale hrozinky, kandovaná citronová a pomerančová kůra a také drobně nasekané (nemleté) mandle. Místo do alobalu zabalte do potravinářské folie, nebo do miktotenového sáčku. Štola se musí nechat odležet min. 14 dnů lépe déle. Stejně jako mevědí tlapky.

      23.12.2009 22:29:30

      • .Renča.
        .Renča.

        Nevím, jestli vám rozumím.... pokud ještě nemáte těsto - je čas; pokud máte těsto - nikdy jsem nezkoušela ho nechat přes noc.

        06.12.2009 18:25:28

    • marie8
      marie8

      ....a když se dá dovnitř po délce váleček z marcipánu,stačí jen slabý,je to taky moc dobré

      14.12.2009 11:25:03

    • Staňa1
      Staňa1

      Re: dotaz na vyválení

      tak už konečně někdo srozumitelně napsal jak se to překládá,už jsem to sice udělala jak umím ale budu chytřejší na příští rok,pekla jsem znovu zase z kila jelikož ty první mě snědli hned i bez řekládání jak se má

      13.12.2009 21:21:37

      • milnej
        milnej

        Re: dotaz na vyválení

        Tak to zahnutí teda stále nechápu, vychází mi z toho placka - způlky silnější. Nemám náhodou přes prostřední třetinu přehnout krajní a přes ně pak tu druhou krajní? Udělám bochan a fertek.

        11.12.2009 23:54:35

      • venkovskej Pepik
        venkovskej Pepik

        Re: dotaz na vyválení

        taky mi to tak vychází, ty 2/3 a 1/3 fakt nechápu, asi jsem se ve škole málo učil :-) Ale jinak - taková povedená štola, to je mňaminka!

        13.12.2009 13:13:26


    Nalezeno receptů: 30
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Štědrovečerní štola

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.