Krocana důkladně umyjeme zvenku i zevnitř a kuchyňským papírem ho dobře osušíme, okořeníme a osolíme.
V hlubší pánvi krocana krátce orestujeme a potom přidáme oloupaný a na kousíčky nakrájený česnek. Vložíme na kousky nakrájenou slaninu (6 plátků) i sekanou a všechno důkladně opečeme. Následně přidáme na kostky nakrájenou šunku, nasekané mandle, rozinky, majoránku, oloupaná a na kostky nakrájená jablka a očištěný a na kostky nakrájený celer, stejně tak cibuli. Všechno důkladně promícháme a necháme vařit při nižší teplotě tak dlouho, dokud suroviny úplně pustí vodu.
Do krocana napustíme po celé jeho ploše injekční jehlou bílé víno. Potom ho naplníme směsí z pánve a zašijeme vlněným vláknem. Křídla pevně připevníme. Nakonec kůži krocana podle chuti okořeníme a dokola obložíme tenkými plátky slaniny.
Štědrovečerního krocana vložíme do předehřáté trouby (175 °C) na plech hrudí navrch. Předtím ho však ještě zabalíme do alobalové fólie, kterou odstraníme krátce před koncem pečení. Krocana pečeme aspoň 5 hodin. Po odstranění fólie polijeme krocana vypečenou šťávou a necháme ještě 10 - 15 minut péct, až získá zlatou barvu.
Štědrovečerního krocana podáváme s libovolnou přílohou.