0.5 hrnečku | olej | |
4 plátky | hovězí roštěnka | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
4 snítky | rozmarýn | |
bylinkové máslo | ||
omáčka | ||
1 hrnek | vývar z kostí | |
1 špetka | skořice mletá | |
3 lžíce | švestková povidla | |
3 lžíce | bylinkové máslo | |
0.5 lžičky | mletý černý pepř | |
podle chuti | ||
koření | ||
mořská sůl | ||
podle potřeby | ||
hladká mouka |
Hovězí maso mírně naklepeme a okořeníme. Nyní orestujeme steak na silně rozpálené pánvi s trochou oleje cca 1 minutu na každé straně, aby se nám maso pěkně zatáhlo. Poté opékáme maso 2 - 3 minuty z každé strany. Nyní teprve steak osolíme mořskou solí. Důležité je do masa v žádném případě nepíchat vidličkou, ale používat obracečku. Do zbylého výpeku přidáme vývar, povidla, koření, zaprášíme moukou, řádně promícháme, zpěníme a po chvilce můžeme odstavit. Pro lesk omáčky přidáme kousek másla. Omáčku nalijeme na talíř a do ní položíme steak. Ke steaku s povidlovou omáčkou jako přílohu doporučuji zapečenou bramborovou kaši a pro oko upravenou zeleninovou oblohu. Steak dozdobíme bylinkovým máslem a snítkou rozmarýnu.
Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Myslíte si, že umíte udělat dobrý šťavnatý steak? Možná, že fígle, které vám ukáže Václav Frič, šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, vás překvapí.
Autor:Richard Novák
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena