Brambory uvaříme ve slupce a vodu slijeme. Vejce uvaříme natvrdo. Brambory i vejce oloupeme a nakrájíme na plátky.
Během vaření brambor využijeme času a klobásu nakrájíme na kolečka. Vepřové sádlo na mírném ohni rozpustíme, ohřejeme a smícháme s hustou zakysanou smetanou, solí a čerstvě mletým pepřem.
Dno pekáče potřeme připravenou směsí, na kterou poklademe vrstvu bramborových plátků a znovu potřeme smetanovou směsí. Následuje vrstva vajec, které také potřeme smetanovou směsí. Na to dáme vrstvu klobásy a poslední vrstvu tvoří kolečka brambor, které potřeme zbytkem smetanové směsi.
Francouzské brambory vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 1 hodinu na funkci horní i dolní ohřev. Horké brambory vyjmeme z trouby a ihned servírujeme.
Šťavnaté francouzské brambory nejlépe chutnají s domácí čalamádou nebo domácí nakládanými sladko-kyselými okurkami. Takto připravené francouzské brambory jsou velmi chutné a šťavnaté díky smetaně, které se do brambor vsákne. Tento pokrm zasytí a zahřeje.