Připravíme si velkou mísu. Do mísy dáme prosátou mouku, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vsypeme cukr, přidáme rozdrobené droždí a zalijeme 1 dl vlažného mléka.
Necháme vzejít kvásek. Když kvásek vzejde, přidáme další 1 dl vlažného mléka.
Rozklepneme dvě vejce a oddělíme žloutky od bílků. Bílky nebudeme potřebovat.
Žloutky přidáme do mísy. V kastrůlku si rozpustíme heru, necháme ji zchladit, aby byla jen vlažná, a pak ji přilijeme také do mísy. Přidáme špetku soli. Vypracujeme těsto dokud není hladké a vláčné. A necháme ho v teple vykynout. Asi v půlce kynutí těsto vyjmeme z mísy, znovu ho prohněteme a opět vrátíme do mísy a necháme dokynout.
Mezitím co těsto kyne, si omyjeme a vypeckujeme švestky.
Když nám těsto vykyne, znovu ho propracujeme a vyválíme placku.
Připravíme formu na koláč, vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Přichystáme si žmolenku. Do misky vsypeme hrst polohrubé mouky, cukr, vanilkový cukr a máslo. Promícháme a prohněteme dobře s máslem.
Vyválené těsto opatrně přesuneme do formy, uhladíme a ořízneme to těsto, které přesahuje přes formu. Na takto přichystané těsto klademe půlky švestek a sypeme žmolenkou.
Staročeský švestkový koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.