reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Staročeské tvrdačky

Výborné řezy ze starých časů, které ovšem na rozležení potřebují celé 4 dny! Tvrdačky rozhodně stojí za vyzkoušení, protože staré recepty mají své kouzlo.


  • 4,7

    299×

    4,6 299
  • 1 h 15 min

Ingredience

krém

na potření

poleva

těsto



Postup přípravy

Prosejeme si hladkou mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a cukrem moučka. V mléce rozpustíme med a zahříváme, ale nevaříme! Vlažnou tekutinou zaděláme vláčné těsto, které rozpůlíme a vyválíme dvě placky na silné stéblo.

Placky upečeme na vymazaném plechu, případně použijeme pečící papír, který ještě potřeme olejem.

Na krém rozšleháme ve třetině mléka hrubou mouku a zavaříme do zbylého mléka na hustou kaši, potom zašleháme žloutek. Máslo utřeme s cukrem do pěny. Cukr přidáváme po lžičkách a zašleháme. Dále po lžících vmícháme vychladlou kaši a šleháme, až krém nabude a je hladký.

Na polevu umícháme 200 g cukru moučka s 2 lžícemi horkého mléka a 2 lžícemi citronové šťávy. Pokud se rozhodneme polít moučník až před podáváním, musíme počkat, až bude poleva polosuchá, jinak by se nám mohla bortit.

Jednu placku potřeme marmeládou, na ni rozetřeme krém, přiklopíme druhou, tu také potřeme marmeládou a přelijeme polevou.

Po upečení pláty těsta ztvrdnou, díky náplni zvláční a nabudou. Uložíme je do chladna a za čtyři dny je nakrájíme na řezy asi 2,5 - 3 cm široké a 7 cm dlouhé.

Staročeské tvrdačky podáváme dobře odležené jako velmi vláčný a lahodný moučník.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Staročeské tvrdačky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.