reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Staročeské tvrdačky

Výborné řezy ze starých časů, které ovšem na rozležení potřebují celé 4 dny! Tvrdačky rozhodně stojí za vyzkoušení, protože staré recepty mají své kouzlo.


  • 4,7

    299×

    4,6 299
  • 1 h 15 min

Ingredience

krém

na potření

poleva

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 751 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 987 hodnocení

Recept na ciabattu s olivami a sušenými rajčaty krok za krokem

6. 6. 2020

Bábovka

4,7 1 712 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 801 hodnocení

Videorecept na zdravý oběd: Ledový salát s novými bramborami a kuřecím masem

5. 6. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 201 hodnocení

Jarní recepty našich čtenářů: Který zkusíte vy?

4. 6. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 768 hodnocení

Sezóna jahod je v plném proudu: Připravili jsme pro vás 10 rychlých receptů

3. 6. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 662 hodnocení

Recept na palačinky se smetanovo-jahodovou náplní krok za krokem

2. 6. 2020

Postup přípravy

Prosejeme si hladkou mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a cukrem moučka. V mléce rozpustíme med a zahříváme, ale nevaříme! Vlažnou tekutinou zaděláme vláčné těsto, které rozpůlíme a vyválíme dvě placky na silné stéblo.

Placky upečeme na vymazaném plechu, případně použijeme pečící papír, který ještě potřeme olejem.

Na krém rozšleháme ve třetině mléka hrubou mouku a zavaříme do zbylého mléka na hustou kaši, potom zašleháme žloutek. Máslo utřeme s cukrem do pěny. Cukr přidáváme po lžičkách a zašleháme. Dále po lžících vmícháme vychladlou kaši a šleháme, až krém nabude a je hladký.

Na polevu umícháme 200 g cukru moučka s 2 lžícemi horkého mléka a 2 lžícemi citronové šťávy. Pokud se rozhodneme polít moučník až před podáváním, musíme počkat, až bude poleva polosuchá, jinak by se nám mohla bortit.

Jednu placku potřeme marmeládou, na ni rozetřeme krém, přiklopíme druhou, tu také potřeme marmeládou a přelijeme polevou.

Po upečení pláty těsta ztvrdnou, díky náplni zvláční a nabudou. Uložíme je do chladna a za čtyři dny je nakrájíme na řezy asi 2,5 - 3 cm široké a 7 cm dlouhé.

Staročeské tvrdačky podáváme dobře odležené jako velmi vláčný a lahodný moučník.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Staročeské tvrdačky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.