reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Staročeské řepánky z Polabí

Tak už se u nás na polích zase kupí řepa. Co to znamená? Přece nejvyšší čas na řepánky!


  • 5,0

    5 3
  • 2 hod

Ingredience

na ozdobu

na potření

náplň

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Postup přípravy

Připravíme si obvyklým způsobem kvásek a necháme jej vykynout. Poté ze všech uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme ještě chvíli na teplém místě kynout.

Mezitím si připravíme náplň. Oloupanou a nastrouhanou řepu podusíme na másle doměkka, uvaříme v mléce umletý mák, přidáme vanilkový cukr, cukr krupici, změklé máslo a podle chuti mletou skořici. Mícháme, přidáme řepu, nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu. Mícháme, až směs dobře zhoustne.

Z vykynutého těsta si pak připravíme bochánky, které plníme připravenou náplní. Řepánky pečlivě zabalíme.

Řepánky přendáme na plech těsně vedle sebe a potíráme vajíčkem rozkvedlaným s mlékem. Na pekáč o klasické velikosti se vejde asi 12 bochánků, pečeme asi 40 - 50 minut (podle zkušeností s vlastní troubou).

Staročeské řepánky z Polabí podáváme vychladlé a sypané moučkovým cukrem. K této skvělé podzimní pochoutce se hodí dobrá káva i čaj, pro děti pak nejlépe kakao pro zahřátí.

Poznámka: Řepánky mohou vypadat jako klasické buchty, někde jsou to však spíš menší bochánky s větším množstvím náplně. Tyto detaily ovšem záleží na vás.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Staročeské řepánky z Polabí

    Celkový počet komentářů: 4
    • Vladimír
      Vladimír

      Komentář k receptu Staročeské řepánky z Polabí

      Řepánky jsem poprvé ochutnal před mnoha lety na nymbursku(Jíkev)pekla je moje bývalá švagrová přesně tak,jak to popsal lumík.Recept máme doma uložený,celá naše rodina řepánky má raději než normální buchty s mákem.Stačí jednou ochutnat,podruhé je uděláte zas.

      01.11.2018 16:34:15

    • lumik
      lumik

      u nás (také v Polabí) očištěnou řepu nakrájíme na menší kusy,uvaříme a pak teprve strouháme.Řepánky necháme na plechu ještě nakynout,nedáváme je těsně k sobě aby se neslepily a potíráme máslem před pečením i po upečení.Vajíčkem ne.Neberte to jako kritiku,ale jako inspiraci,je samozřejmé ,že se příprava různí podle oblasti i podle rodin.My jsme od Nymburka.

      20.10.2018 07:26:08

      • rozalia
        rozalia

        Re: řepánky

        U nás na Slovensku se řepa převarila a nastrouhala se do testa s celým mákem a delali se klasické pagáčky deti to zbožnovali.Jenom nevím kde se dá cukrová řepa koupit.

        26.10.2018 15:06:58



    Nalezeno receptů: 4

    Přidat příspěvek k receptu Staročeské řepánky z Polabí

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.