Staročeská uhlířina

1 hod | hlavní chod | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 52246x
Recept na velice staré, ale výborné jídlo, nebo přílohu.
Komentáře receptu 10
Uvařil jsem to (Recept vařili 4 lidé)


Postup přípravy receptu

Z mouky, vajec, vody a soli připravíme hustší těsto, které necháme chvilku odpočinout.

Brambory oškrábeme, nakrájíme a dáme do velkého hrnce. Zalijeme dostatečným množstvím vody a dáme vařit. Jakmile se brambory začnou vařit, přihazujeme k nim lžící tvarované nočky z připraveného těsta. Společně vaříme doměkka, asi 20 minut.

Mezitím si nakrájíme cibulku nahrubo a zpěníme ji na sádle dohněda. Uvařené brambory s nočky scedíme, přidáme k cibulce a promícháme. Podle chuti můžeme ještě osolit. Staročeská uhlířina je hotova.

Toto je základní recept, já osobně k cibulce přidávám ještě kousek špeku. Staročeská uhlířina se dá jíst samotná s kyselou okurkou, nebo použít jako příloha, třeba k pečené kotletě, nebo uzenému masu.

autor receptu:

Staročeská uhlířina

Počet přidaných receptů: 15

Ingredience

na porce

Energetický příjem

Staročeská uhlířina - vypočítali jsme, že jedna porce připravená z uvedeného množství surovin představuje přibližný energetický příjem: 3808 kJ / 909,7 kCal (na 1 porci)
Vaše cena 2799 běžně 3999 Kč sleva 30 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,4
skvělý recept
35 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Staročeská uhlířina

Recept se nachází v 151 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 6010 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Staročeská uhlířina

Celkový počet komentářů: 10
  • házidlo přes bidlo Míša 16.04.2016 11:03:44

    No tak to házidlo přes bidlo je opravdu po babičkovsku se zbytky knedlíků... asi poválečné jídlo ze zbytků. Také znám od babičky, byla hooodně stará...už já jsem stará...

  • Komentář k receptu Staročeská uhlířina Xavier 30.11.2014 15:36:26

    A to je sádlo z brokolice nebo z čeho? Já jen, že je to prý vegetariánské jídlo :D

  • Komentář k receptu Staročeská uhlířina Jagizna 21.11.2014 17:24:45

    Nic moc, voní to jak hnůj......

  • ulířovina Jan 20.10.2014 15:16:56

    Tak to je přesný recept! Lidé to rádi zaměňují s jiným názvem uhlířina.To je úplně jiné jidlo, většinou zbytkové jako knedlíky zelí a maso nakrájet na kousky a opéci na pánvi.

  • myšátko 10.12.2011 10:07:56

    Tohle jídlo přímo miluju! To mi vařila babička když jsem byla malá. Mňam.

  • uhlířina ludmila 08.08.2011 13:12:08

    Vařila jsem to dneska poprvé ve svých skoro 60 letech a byla jsem pochválená mým přítelem, že takhle to jedl kdysi dávno od maminky.........dobré........ ....... I mně to chutnalo. Recept jednoduchý a rychlý.

  • ferda 06.06.2011 10:07:52

    Tento recept najdete i pod názvem jenom Uhlířina, nebo se mu někde říká Přesbidlo. Pokládám to za velice dobré a jednoduché jídlo, i když ho často vylepšuji třeba slaninou, nebo jak se píše v receptu - špekem.

    • Maminka místo nočků dávala domácí nudle a my to milovali. U nás se jmenovalo Házidlo přes bidlo. Děkuju za připomenutí, dneska bude k večeři.

      • Mám za to, že s těstovinami se tomu říkalo Grenadýr, nebo tak nějak.
        Uhlířinu jsem tu už našel, ale s houskovým knedlíkem to fakt není ono. Mi nejradši Keťáky.

  • No konečně ta pravá uhířina, jak ji znám od mé babičky a ne místo nočků nakrájené knedlíky. Hrozná představa.Už se na ni těším.

Nalezeno receptů: 10
Přidat příspěvek k receptu Staročeská uhlířina
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept