reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Staročeská cizrna

Cizrna na másle, česneku a petrželi. Recept na přílohu i hlavní chod.


  • 4,9

    67×

    4,8 67
  • 1 hod

  • 21×

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 823 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 764 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Svatomartinské hody - 6 nejlepších receptů na dokonalou hostinu

29. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

29. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Dušené červené zelí s brusinkami krok za krokem

28. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 704 hodnocení

Rychlé a zdravé mlsání na halloweenskou párty? Zkuste si doma vyrobit gumové medvídky jen ze tří ingrediencí!

28. 10. 2020

Postup přípravy

Cizrnu přes noc (asi na 10 hodin) namočíme. Poté ji uvaříme v nesolené vodě do křupava, trvá to asi 45 minut, v posledních 15 minutách častěji kontrolujeme, aby se cizrna nerozvařila. Cizrnu scedíme.

Cizrnu vsypeme na rozpálenou pánev na sucho, často prohazujeme a opékáme asi 8 minut (záleží na množství), než ucítíme oříškovou vůni a na cizrně budou patrné hnědé flíčky. Poté přidáme sádlo (lžíci) nebo máslo (asi 2 cm plátek z kostky), najemno nasekaný (ne strouhaný) česnek a čerstvé petrželové listy, přidáme i špetku pepře čerstvě nadrceného. V této fázi opékáme asi 2 minuty a je hotovo.

Staročeskou cizrnu podáváme jako přílohu k masu, ale pokrm je funkční i jako hlavní jídlo doplněné například o domácí majonézu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Staročeská cizrna

    Celkový počet komentářů: 20
    • Helus
      Helus

      Zaujal ma receptik,zrovna mam doma 1/2 sacku,tak idem namocit .

      17.04.2016 15:28:51

    • Janina
      Janina

      Komentář k receptu Staročeská cizrna

      Děkuji za tip na další variantu přílohy. Cizrnu akorát zlevnili v Albertu, což je fajn, protože většinou mě tyhle zdravé přísady nemile překvapují vyššími cenami. Ještě jednou díky za tip :-)

      30.06.2015 11:11:31

    • Verca Kepkova
      Verca Kepkova

      Dneska delam falafal a ještě podle tohoto receptu veceri, tak jsem zvedava jake to bude. Pridam ještě asi zampiony...jinak Verco, cizrna muze byt nalozena az 48hodin-nejlepsi je když ve vode uz zacne klicit.(samozrejme se voda musí menit).

      11.01.2013 13:39:18


    • Verca Kepkova
      Verca Kepkova

      Dneska delam falafal a ještě podle tohoto receptu veceri, tak jsem zvedava jake to bude. Pridam ještě asi zampiony...jinak Verco, cizrna muze byt nalozena az 48hodin-nejlepsi je když ve vode uz zacne klicit.(samozrejme se voda musí menit).

      11.01.2013 13:39:16

    • Verca Kepkova
      Verca Kepkova

      Dneska delam falafal a ještě podle tohoto receptu veceri, tak jsem zvedava jake to bude. Pridam ještě asi zampiony...jinak Verco, cizrna muze byt nalozena az 48hodin-nejlepsi je když ve vode uz zacne klicit.(samozrejme se voda musí menit).

      11.01.2013 13:39:05

    • Alina
      Alina

      Ozkoušela jsem, díky máslu je cizrna asi lépe stravitelná než při mých receptech, dobré, jen trochu nevýrazné.

      27.10.2012 17:52:20

    • de (tecka) ception
      de (tecka) ception

      Já jsem použila cizrnu z plechovky, slila jsem předtím vodu, jinak jsem dělala vše podle receptu a byla vskutku výborná a sytá.

      08.09.2012 14:06:59

    • pikaču
      pikaču

      já přidávám cizrnu i do hrachové polévky ,hrstkové polévky a bramboračky,toto také vyzkouším

      30.07.2012 11:35:12

    • jm
      jm

      To se to vůbec nesolí?

      18.01.2012 00:02:52


    Nalezeno receptů: 20
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Staročeská cizrna

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.