reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Stařenčin frgál z Bečvy

Recept na tradiční a kvalitní frgál z Valašského království.


  • 3,5

    92×

    3,5 92
  • 2 hod

Ingredience

podle chuti

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 042 hodnocení

KVÍZ: Jste opravdu dobrá kuchařka? Vyzkoušejte se!

23. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 760 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Bylinky při chřipce a viróze: Které opravdu pomohou?

23. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 220 hodnocení

Recept na koblihy pečené v troubě krok za krokem

23. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 616 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 802 hodnocení

Originální recepty na cupcakes - vypadají i chutnají božsky!

23. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 702 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

23. 10. 2020

Postup přípravy

Připravíme si kvásek. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do trochy mléka dáme lžičku cukru a droždí. Necháme vykynout kvásek. Máslo rozpustíme.

Stranou si prosejeme mouku, kterou osolíme. Do mouky nalijeme kvásek. Přidáme zbylý cukr a mléko, žloutky, máslo a citronovou kůru. Ze všeho pečlivě vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

Zatím si vystřihneme z pečícího papíru kola o průměru 20 cm. Každé potřeme rozpuštěným máslem. Během kynutí si můžeme připravit oblíbené frgálové náplně - tvarohovou, hruškovou, povidlovou nebo makovou.

Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každý díl vyválíme na tenkou placku o rozměru pečícího papíru a přeložíme na něj. Těsto musí být velmi tenké. Na placky střídavě nanášíme náplně. Buď je roztíráme nebo stříkáme pomocí cukrářského sáčku do kruhu.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Stařenčiny frgále z Bečvy přeložíme na plech a pečeme dozlatova. Upečené horké frgále přelijeme rozpuštěným máslem a zakápneme rumem. Zdobíme loupanými mandlemi nebo mandlovými lupínky.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Stařenčin frgál z Bečvy

    Celkový počet komentářů: 10
    • ren
      ren

      Přidala jsem 100g mouky, protože s tak řídkým těstem se nedalo moc dobře pracovat. A koláč je výborný.

      22.02.2015 15:54:57

    • Bida
      Bida

      Madam, základním znakem frgálu je krom několikrát kynutého těsta jeden a pouze jeden druh náplně! Tohle je obyč kynutý koláč nic víc.

      16.11.2010 02:52:17

    • Ogar ze Vsetina
      Ogar ze Vsetina

      Teta, jestli tohle je frgal tak ja nejsu Valach. Ze sa nestydite.

      16.11.2010 02:49:26


    • eva konecna
      eva konecna

      vyborny a strucný popis,díky

      14.10.2009 20:02:19

    • deny
      deny

      poměr surovin

      těsto je vážně řídké, podle mě tam chybí značná část mouky aby se dalo vypracovat do stavy, kdy se vyválet placka... Na 250 g mouky 200 ml mléka??!!

      28.03.2009 10:27:45

    • helll
      helll

      nesmyslný recept

      sorry ale těsto podle návodu je nesmysl vyrobit je to vodička

      12.10.2008 14:55:35

    • ill
      ill

      Fantastický recept!

      Včera jsem vyzkoušela a je to neskutečná dobrota!!! Úžasné těsto!

      03.07.2008 15:52:27

      • Eva
        Eva

        Re: Fantastický recept!

        Recept jsem zkusila, našla jsem si k tomu ještě náplně a musím říct, že jsem se taky nad konzistencí pozastavila, ale pak z toho byly perfektní koláče. Druhý den byly koláče ještě lepší, jak byly uložené. Doporučuju náplně http://www.ajina-kucharka.wz.cz/moucniky/moucniky-naplne.htm.

        10.05.2009 18:47:21


    Nalezeno receptů: 10

    Přidat příspěvek k receptu Stařenčin frgál z Bečvy

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.