reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Srnčí guláš na červeném víně a pravých hřibech dubových

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Srnčí guláš na červeném víně a pravých hřibech dubových

Srnčí maso je vyhledávanou lahůdkou. Právě je sezona zvěřiny, proto přidávám další recept pro milovníky této delikatesy.


Líbí se mi

Dejte nám vědět,
proč se vám recept nelíbil.

×
Uvařil/a jsem recept

Ingredience

Postup přípravy

Nejvhodnějším masem na guláš je srnčí kližka, kterou omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky cca 4 x 4 cm, okořeníme mletým černým pepřem a obalíme hladkou moukou. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na proužky, očištěnou cibuli pokrájíme na jemno a očištěný česnek na plátky.

Uvaříme vývar ze srnčích kostí, scedíme a udržujeme vývar horký. Pokud nemáme srnčí vývar, postačí horký domácí hovězí vývar. Sušené pravé hřiby dubové namočíme do teplé vody na 30 minut i více.

Na horkém domácím sádle orestujeme cibuli téměř do hněda s drceným černým pepřem a novým kořením, drceným jalovcem, chilli vločkami a uzenou slaninou. Poté přihodíme plátky česneku, necháme pěkně rozvonět a krátce zarestujeme hustou domácí rajčatovou šťávu. Přidáme obě mleté papriky a za stálého míchání necháme v horkém tuku úplně rozpustit.

Do tohoto základu přidáme v mouce obalené kostky srnčí kližky a usilovně mícháme, dokud se na povrchu neutvoří tenká kůrčička, přitom dáváme pozor, aby se nic nepřipálilo. Následně podlijeme horkým vývarem, dusíme pod pokličkou a podle potřeby vždy podlijeme malou částí vývaru a promícháme. Nesolíme, protože uzená slanina a vývar jsou slané dost.

K poloměkkému masu přidáme namočené hřiby i s vodou, ve které byly namočené, přihodíme bobkový list a dusíme pomalu na středním plameni přikryté pokličkou dále. Asi od poloviny dušení přiléváme vždy malé množství kvalitního suchého červeného vína a dusíme stále přikryté pokličkou, dokud maso nezměkne.

Změknutí masa trvá přibližně od 90 do 120 minut (v závislosti od věku srnce). Já měla maso měkké za 90 minut, neboť jsem měla kližku z mladého srnce. Použila jsem červené víno Merlot, tento guláš si zaslouží kvalitní víno.

Když je guláš dovařený, ochutnáme, pokud je potřeba, jemně osolíme. Jde o velmi chutný srnčí guláš, který nádherně voní po hřibech, uzené slanině a použitém koření, příjemné trpké vínové chuti, guláš má málo husté šťávy z vařením rozpadlé cibule a z opadané mouky. Maso má na povrchu chutnou kůrčičku a uvnitř je šťavnaté a měkké, nasáklé chutěmi použitých surovin, nejlepší je druhý den, když se rozleží.

Srnčí guláš na červeném víně a pravých hřibech dubových podáváme s domácím vařeným kynutým knedlíkem. Vyznačuje se poměrně ostrou pálivou chutí, proto guláš servírujeme se sklenicí dobrého červeného vína, které jsme použili při vaření srnčího guláše.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

Podobné recepty

Komentáře k receptu Srnčí guláš na červeném víně a pravých hřibech dubových

Celkový počet komentářů: 6
Nalezeno receptů: 6

Přidat příspěvek k receptu Srnčí guláš na červeném víně a pravých hřibech dubových

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.