K roládě stačí přidat mísu salátu a můžete si pochutnat na lehké a neskonale lahodné dobrotě. Přitom je recept snadný na přípravu.
2 stroužky | česnek |
1 lžíce | olej |
4 ks | vejce |
2 snítky | tymián |
200 g | ricotta |
70 g | polohrubá mouka |
250 g | čerstvý špenát |
80 g | nakládaná sušená rajčata v oleji |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř |
Listy špenátu propláchneme a otrháme z nich tvrdé stonky. Očištěné listy dáme do síta a spaříme horkou vodou. Vyždímáme z nich vodu a pak je nadrobno nasekáme. Špenát necháme vychladnout. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Bílky dáme do čisté mísy a společně se solí vyšleháme do tuhého sněhu. Česnek oloupeme, prolisujeme a ochutíme jím špenát. Nasekaný vychladlý špenát přendáme do mísy a střídavě do něj vmícháváme žloutky a mouku. Nakonec do špenátové hmoty opatrně zapracujeme bílkový sníh a ochutíme solí a pepřem. Plech vyložíme papírem na pečení a přendáme na něj těsto, které rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 20 minut. Upečený korpus sundáme z plechu a necháme vychladnout. Sýr ricotta smícháme s nadrobno pokrájenými sušenými rajčaty a lístky tymiánu. Náplň ochutíme solí a pepřem. Na vychladlý korpus rozetřeme ochucený sýr a okraje v šířce asi 1 cm necháme volné. Korpus s náplní stočíme do rolády a takto připravenou špenátovou roládu s ricottou dáme na chvilku do ledničky ztuhnout. Špenátová roláda s ricottou je výbornou studenou chuťovkou, podáváme ji nakrájenou na plátky k salátu z čerstvé zeleniny. Tip: Korpus rolády můžeme připravit i z mrazeného špenátového protlaku. Jeho barva je pak krásně zelená. Mražený sekaný špenát necháme rozmrznout na sítu, aby z něj vykapala přebytečná voda. Pak ho zpracujeme stejně jako sekané špenátové listy. Na náplň můžeme použít i měkký tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou s nivou. Do náplně místo sušených rajčat můžeme dát plátky uzeného lososa a přidat také sekané bylinky. Strouhaná citronová kůra dodá všemu jen krásnou korunu.
Silvestr může začít: Výběr nejlepších receptů na pomazánky
Top recepty na pomazánky, které užijeme při nejrůznějších slavnostních příležitostech, v tuto chvíli třeba k blížícím se oslavám příchodu nového roku. Vyzkoušejte ty nej recepty od klasické česnekové pomazánky, po vajíčkovou, rybí, ale i netradičně rajčatovou nebo z červené řepy.
autor Tereza
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena