reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Špenátová pizza s vejcem

Chutná a barevně hezky zeleno-bílo-žlutá pizza na křupavém nekynutém těstě. Recept není těžký.


  • 3,0

    3 2
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 600 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 856 hodnocení

Jak vybrat kapra?

12. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 695 hodnocení

Čajové pečivo na vánočním stole

12. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 178 hodnocení

Jemná šlehačková vánočka krok za krokem

11. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 693 hodnocení

Potravinové alergeny a nejčastější příznaky: Poznáváte je?

11. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 566 hodnocení

Vánoční videorecept: Zapomeňte na nudné cukroví, zkuste letos úžasné kakaové piškoty polo-nero!

11. 12. 2019

Postup přípravy

Pro úsporu času je dobré si rozvrhnout práci s těstem a práci se špenátem. Cibulka na špenát se smaží poměrně dlouho, během této doby je možné zpracovávat těsto a zároveň občas promíchat cibuli. Dobu, kdy se dusí špenát, můžeme využít k přípravě placek z těsta. Budeme-li těsto a špenát zpracovávat zvlášť, příprava se nám pak značně prodlouží, záleží ale na vaší zručnosti.

Mouku smícháme s asi 2 lžičkami soli, případně vmícháme mletou sladkou papriku (1 - 2 lžíce) pro zajímavou chuť i barvu těsta. Přidáme asi 2 lžíce olivového nebo obyčejného oleje a vodu. Vše důkladně vypracujeme ve vláčné těsto. Konzistenci těsta můžeme upravit přidáním vody nebo mouky.

Těsto rozdělíme na 2 části. Připravíme 2 pečící papíry o velikosti plechu. Pečící papír poprášíme hladkou moukou, položíme na něj díl těsta a válečkem ho rozválíme do kruhové, případně oválné placky. I s pečícím papírem přeneseme na plech. Totéž zopakujeme s druhou půlkou těsta na druhém pečícím papíře. Placky poté můžeme potřít tenkou vrstvou rajčatového protlaku nebo kečupu.

Placky můžeme samozřejmě vytvořit i ručně, ale chce to jistou zručnost. I při práci s válečkem je těsto poněkud neposlušné, chce to trpělivost. Ani pečící papír není nutností, ale usnadní nám přenesení placky na plech, který navíc nemusíme vymazávat.

Cibuli nakrájíme podle libosti nadrobno, nebo na větší kousky a na rozpáleném oleji ji pomalu smažíme. Větší kousky jsou chuťově zajímavější, cibule na drobno se však rychleji osmahne. Pro tmavší barvu špenátu a výraznější chuť doporučujeme cibuli osmažit hodně dohněda, ale záleží na chuti. Během smažení cibulky je možné přidat nakrájenou uzeninu - slaninu, uzené maso či obyčejné špekáčky. Čím dříve uzeninu přidáme, tím víc bude vysmažená.

Poté cibuli zalijeme trochou vody, stačí 1 - 1,5 dl, přidáme půlku rozdrceného masoxu nebo bujonu a asi 2 lžičky soli. Pokud jsme smažili cibuli na pánvi, je vhodné v tuto chvíli směs přelít do kastrolu, aby bylo možné posléze špenát přikrýt pokličkou. Vložíme mražený špenátový protlak, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni rozpouštět. Rozpouštění můžeme pomoci občasným otočením špenátových kostek, případně se můžeme snažit kostky rozdělit na části.

Když je špenátový protlak téměř rozpuštěný, přidáme prolisovaný nebo utřený česnek. Ještě chvilku špenát dusíme, aby nebyl příliš řídký. Měl by na vařečce držet tvar a nestékat z ní.

Na připravené placky naneseme rovnoměrně špenát. Je pravděpodobné, že nějaký špenát zbude. U okrajů placky se snažíme vytvořit vrstvu vyšší, aby nám posléze nestékalo vejce na plech. Na každou pizzu rozklepneme dvě vejce a vidličkou mírně rozprostřeme tak, aby v pomyslném řezu bylo vidět něco ze zeleného špenátu, něco ze žloutku a něco z bílku.

Špenátovou pizzu s vejcem pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Máme-li plynovou troubu, je dobré péci každou pizzu zvlášť a co nejníže. V elektrické troubě lze péci oba plechy najednou s tím, že trouba hřeje shora i zdola a plechy alespoň dvakrát vyměníme. Při horkovzdušném pečení není třeba plechy vyměňovat.

Pizza je hotová, když bílek i žloutek zcela ztuhly a těsto je zespodu nahnědlé. Opět záleží na chuti. Narůžovělé těsto je rovněž upečené, ale naopak těsto zespodu připálené chuť kazí.

Špenátovou pizzu s vejcem nakrájíme a podáváme. Špenátová pizza je poměrně vydatná, takže například k večeři půlka pizzy pro jednoho bohatě postačí. Místo uvedeného těsta je možné použít například koupené listové těsto. Je to rychlejší a také dobré! Nebo můžeme použít těsto kynuté, pokud máme raději tento druh pizzy. Vegetariáni vynechají uzeninu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Špenátová pizza s vejcem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.