Špenátová nádivka s uzeným jazykem

2 h 40 min | chuťovka | 6 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 534x
Recept na sytou velikonoční nádivku z uzeného hovězího jazyka se špenátem, kterou můžeme podávat i jako hlavní chod.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Uzený jazyk omyjeme, vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Asi po 10 minutách varu vodu slijeme a jazyk zalijeme čerstvou studenou vodou. Přidáme 1 oloupanou cibuli, česnek, celý pepř, nové koření a bobkový list a jazyk uvaříme doměkka. Ještě horký jazyk pod studenou tekoucí vodou oloupeme a poté nakrájíme na drobné kousky. Oloupanou šalotku nakrájíme na kostičky, na oleji osmažíme dozlatova a necháme okapat. Den staré bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme je oschnout.

Listy špenátu očistíme, zbavíme stopek a na 1 minutu vložíme do vroucí osolené vody ochucené lžičkou sušeného česnekového prášku. Oblanžírovaný špenát ihned zchladíme v ledové vodě a necháme okapat. Potom listy špenátu vymačkáme a spolu s polníčkem a čerstvou petrželkou nasekáme nadrobno.

Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Ve velké míse našleháme změklé máslo se solí do pěny a postupně do másla zapracujeme jeden žloutek za druhým. Oschlé pečivo zalijeme smetanou, rychle promícháme a přidáme spolu s uzeným jazykem, osmaženou cibulkou a oblanžírovaným špenátem k našlehanému máslu se žloutky. Směs ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem, krátce promícháme a odlehčíme z bílků ušlehaným sněhem.

Takto připravenou směs na nádivku rozprostřeme do pekáčku (20 x 30 cm), který jsme předem vyložili pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut dozlatova. Doba pečení závisí na typu trouby a velikosti pekáčku.

Upečenou špenátovou nádivku s uzeným jazykem vyjmeme z trouby a necháme ještě asi 5 - 8 minut "dojít " v pekáčku. Až potom ji pomocí pečícího papíru vyjmeme a může porcovat.

Špenátovou nádivku s uzeným jazykem můžeme podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou, ale i jako teplou nebo studenou chuťovku.

Jarka-P autor receptu:

Špenátová nádivka s uzeným jazykem

Počet přidaných receptů: 1701

Ingredience

na porcí
Vaše cena 3990 běžně 8750 Kč sleva 54 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Špenátová nádivka s uzeným jazykem byl 10.04.2017 na 3. místě v žebříčku nejlepších receptů.

3,3
dobrý recept
29 hlasujících
  • Recept Špenátová nádivka s uzeným jazykem - Špenátovou nádivku s uzeným jazykem nakrájíme na porce.
  • Recept Špenátová nádivka s uzeným jazykem - Směs na nádivku promícháme a nakonec odlehčíme bílkovým sněhem.
  • Recept Špenátová nádivka s uzeným jazykem - Na špenátovou nádivku s uzeným jazykem si připravíme potřebné suroviny.
  • Recept Špenátová nádivka s uzeným jazykem - Uzený hovězí jazyk uvaříme doměkka.

Kuchařky obsahující recept Špenátová nádivka s uzeným jazykem

Recept se nachází v 11 kuchařkách
Maso a uzeniny od tety z Krnova
veraricna
Maso a uzeniny od tety z Krnova 3468 receptů
zjirousek
chuťovky 906 receptů
Zorňafa
1. aa-1 528 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Špenátová nádivka s uzeným jazykem

Přidat příspěvek k receptu Špenátová nádivka s uzeným jazykem
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Hospicové hnutí ve světě a u nás

    Hospicové hnutí ve světě a u nás

    V jednom z minulých článků jsme vás seznámili s tím, co je to vlastně hospic, čím se zabývá, co poskytuje a komu. Dnes se podrobněji zaměříme na ty, kteří stáli u vzniku hospicového hnutí u nás i v zahraničí a jeho celosvětovému významu.

  • Avitaminóza - nedostatek vitamínů a jeho projevy

    Avitaminóza - nedostatek vitamínů a jeho projevy

    Avitaminóza je chorobný stav, který nastane kvůli absolutnímu nedostatku určitého vitamínu v lidském organismu. Většinou je to z důvodu hladovění a týká se to ve velké míře hlavně rozvojových zemí. V naší republice se nesetkáváme často s přímou avitaminózou, spíše jen s její lehčí formou, která nese název hypovitaminóza.




přidat nový recept