Čerstvý špenát spaříme horkou vodou, necháme okapat a jemně pokrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a usekáme nahrubo. Sýr nastrouháme.
Na másle zpěníme cibuli a česnek. Vmícháme nakrájený špenát a krátce podusíme. Necháme vychladnout a vmícháme 4 rozšlehaná vejce, zakysanou smetanu a strouhaný sýr. Podle chuti osolíme a opepříme.
Listové těsto rozválíme na plát velký tak, aby přesahoval okraje pečící formy. Koláčovou formu vypláchneme studenou vodou, vyložíme těstem a naplníme špenátovou směsí. Přesahujícími okraji špenátovou směs překryjeme a potřeme 1 rozšlehaným žloutkem. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme dozlatova, asi 40 - 45 minut.
Zapečený špenát v listovém těstě podáváme jako chuťovku při různých příležitostech, k čaji nebo vínu.