reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Španělský ptáček

Bohatější a rychlejší varianta španělských ptáčků.


  • 3,4

    144×

    3,3 144
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

nádivka

omáčka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Postup přípravy

Nejprve si uvaříme vejce natvrdo. Zchladíme jej, ihned oloupeme a necháme vychladit. Pak jej rozčtvrtíme. Papriku očistíme a nakrájíme na širší a delší nudličky. Hořčice smícháme dohromady. Okurky podélně rozpůlíme. Cibuli očistíme a nakrájíme na osminky.

Plátky masa podle potřeby začistíme. Překryjeme je fólií a naklepeme. Plátky by měly být celistvé ale tenké, by jejich příprava netrvala dlouho. Plátky masa osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na připravený plátek masa rozložíme vždy 2 plátky slaniny. Pak do středu skládáme polovinu okurky, čtvrtinu vejce, špalíček herkulese, osminku cibule a kousek papriky. Připravíme si kuchyňskou nit.

Závitky pečlivě zabalíme. Z obou "boků" je překlopíme dovnitř a pak srolujeme. Ptáčka pak zpevníme tím, že jej převážeme nití.

Zbylou cibuli, okurky a cibuli na omáčku nasekáme nahrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky.

Hrnec s poklicí vhodný do trouby (nebo klasický papiňák) rozehřejeme. Přilijeme olej a ptáčky na něm zprudka ze všech stran osmažíme, aby se maso zatáhlo. Vyjmeme je a dáme stranou do tepla.

Do výpeku po mase vložíme slaninu a necháme ji zesklovatět. Pak přisypeme cibuli a restujeme vše dozlatova. Přidáme česnek, hořčici, okurky a ještě jednou vše necháme lehce osmahnout. Směs zalijeme vývarem. Přidáme nové koření a pepř a sůl podle chuti a necháme lehce provařit. Do omáčky vložíme závitky. Přiklopíme poklicí a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 45 minut až hodinu. Nebo přiklopíme poklicí na papiňáku a dusíme doměkka.

Upečené závitky vytáhneme a nit odstraníme. Omáčku zahustíme, provaříme a závitky vrátím prohřát.

Ptáčci jsou nejlepší s bramborovou kaší nebo štouchanými brambory.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Španělský ptáček

    Celkový počet komentářů: 8
    • ooonnn
      ooonnn

      Komentář k receptu Španělský ptáček

      To si děláte srandu!!!!????
      Recept na " Španělský ptáček "
      Plátky masa naklepeme, řádně osolíme a opepříme, a potřeme hořčicí, na plátek naskládáme plátek kvalitního špeku nebo anglické, půl vejce, polovinu nakládané okurky, kousek uzeniny nebo párku, a čtvrtku cibule. Svážeme potravinovým motouzem. Na pánvi v kombinaci sádla a možnost trochu olivového oleje osmahneme ptáčky ze všech stran do hněda. Vyjmeme a ve výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do hněda společně s nadrobno nakrájeným špekem. Zaprášíme lehce moukou a smažíme do hněda. Přidáme hořčici, posmažíme, dáme trochu lák s okurek, povaříme a zalijeme vývarem (pravým hovězím), a vrátíme do hrnce ptáčky. Přivedeme k varu, stáhneme var na minimum a vaříme pod poklicí mírně do měka (cca 2-3hodiny).
      Ptáčky vyndáme a odstraníme niť, nebo provázek. Máčku přecedíme na ptáčky a podáváme nejlépe z rýží nebo halušky. Dobrou chuť, a né ten hnus co propagujete.

      22.05.2017 23:58:45

    • lumik
      lumik

      Komentář k receptu Španělský ptáček

      rychlejší než klasika určitě nejsou,bohatší jen o salám Herkules,ale mně stačí špekáček,kaši k tomu asi jí málokdo, ale slovo varianta bych dala už k názvu aby to nepletlo začínající kuchaře

      04.02.2017 07:55:25

    • joza
      joza

      Komentář k receptu Španělský ptáček

      OMG s bramborovou kasi. To snad ne. Paprika, herkules, cesnek. Tragedie.

      03.02.2017 14:37:57


    • sebina
      sebina

      dělali jsme bez herkulesu a papriky, pekli v troubě a omáčku jsme rozmixovali se zbylým vejcem..... vynikající. Díky za recept :)

      11.02.2013 08:41:08

    • jaka
      jaka

      Vypadá to pěkně,

      akorát ta příloha... U nás v rodině a i v rodině mé ženy byli ptáčky odjaktěživa s houskovým knedlíkem. A tak jednou z dvaceti byli s rýží. Cokoliv jiného mi přijde zcestné :))

      22.02.2009 10:26:49

    • Vejunka
      Vejunka

      Váš recept je naprosto vynikající,ale nepíšete kolik tam dáváte česneku.Já teda nedávám papriku ani herkules,ale do omáčky pak ještě přidám uvařená vajíčka, jsou tam moc dobrá,i ptáčky dělám z roštěnky, nám takto víc chutnají. Ale díky vám jsem se naučila dělat tak výborné jídlo jako jsou ptáčci. Děkuji moc

      04.12.2008 19:34:24

    • Jirina
      Jirina

      mñam

      Hmmm,to si teda pochutnám!Musi to byt basta,jelikoz mam ususene houby,tez je pridam.DIk za recept,jen tak dal!

      20.11.2008 08:47:23

    • doktor
      doktor

      Perfekcionalista.

      Vážený pane Petře, jste nádherný perfekcionalista. Díky za recept.

      21.09.2006 01:56:00


    Nalezeno receptů: 8

    Přidat příspěvek k receptu Španělský ptáček

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.