reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Špagety alla carbonara

Křupavé nudličky slaniny spojené s česnekem, vejci a parmazánem, promíháme se špagetami a smetanou.


  • 2,9

    851×

    2,8 851
  • 20 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Videorecept: Domácí sekaná z krůtího masa doladěná k dokonalosti

27. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

26. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky

25. 10. 2020

Postup přípravy

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Slaninu nakrájíme na nudličky a pomalu ji vyškvaříme dokřupava, přidáme k ní česnek. Do pánve rozklepneme vejce, přidáme česnek, zalijeme smetanou, přidáme parmezán, osolíme, opepříme a umícháme dohusta. Špagety promícháme s míchanými vejci a podáváme s petrželkou.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Špagety alla carbonara

    Celkový počet komentářů: 19
    • Marek
      Marek

      Já jsem hledal hodně dlouho správný recept, a jaksi považuji tu verzi ze smetanou jako lepší, tam kde je jen žloutek a parmezán tak je to šíleně aromatický, mě to stou smetanou prostě chutná víc. Chodil jsme na to jídlo každý týden do restaurace jak jsem ho miloval. Teď mi jí zrušili a já mám absťák. takže jdu zkoušet varianty která mi bude vyhovovat nejlépe.

      18.10.2013 11:45:17

    • alenka
      alenka

      Prosim ?? Carbonara se smetanou ?? Nejvetsi zlozvyk ceskych kucharu- do vseho naspat maslo, smetanu, maso, atd..- Smetana ani cesnek dovoluji si tvrdit, sem opravdu nepatri !!
      JInak samozrejme muzeme rovnou pridat zeli, uzene maso a knedliky.. spagety alla ceske carbonara....
      ble!

      02.03.2012 15:35:18

      • Laura
        Laura

        Upřímně, mně osobně se smetanou chutnají více. Nevím proč řešit zlozvyky českých kuchařů, nemyslím si, že bychom měli v Čechách nějak špatné kuchaře. I ve vaření platí, jiný kraj, jiný mrav a nevidím to jako důvod nadávat, že tenhle recept je ble...

        24.09.2014 17:24:02


    • Tomas
      Tomas

      V Italii jsem jedl Carbonara asi 100x a to vzdy bez ceske speciality smetany. Neni pravda, ze to tam muze byt a nemusi. To jste jeste nevideli, jak se Ital umi v restauraci rozcilit, ze tam chybi nebo prebyva nejaka ingredience. Nedejboze, ze by nekdo pouzil jiny tvar testovin. Ingredience jsou dane, pak zalezi na kucharovi. Pokud chcete recepty na italske jidla, pouzijte treba google prekladac a hledejte primo na italskych strankach. Je fakt, ze v nazev receptu je Špagety alla Carbonara a ne Špagety Carbonara, tzn. ze si tam kazdy muze dat co chce po cesku, jak je to zvykem.

      10.02.2011 12:21:54

    • PeterNet
      PeterNet

      Jak je to správně...

      Já si nemůžu pomoci, ale nenašel jsem zde jediný správný recept. Co tyto špagety charakterizuje? Parmezán? Slanina? Vejce? Nebo pepř? Určitě. Ale pokud nepoužijete vývar tak je nikdy nepřipravíte chutně a správně po Italsku. Slanina se musí nasekat na kostičky nebo proužky. Musí jít o kvalitní slaninu, rozhodně né o tu českou, kterou koupíte ve večerce za 90,- KČ kilo. Slanina musí mít víc masa nežli tuku. Musí mít jasně červeno-růžovou barvu. Nasekanou slaninu (100 gramů) opečeme na suché pánvi do křupava. Poté přilejeme půl litru vývaru a necháme jej téměř celý vyvařit - a a to co vám v pánvi zůstane je co, co dá špagetám carbonara typickou lahodnou chuť. Chuť slaniny. Bez použití vývaru to prostě nejde. Vývar by měl být zeleninový z celeru, petržele, mrkve, cibule a česneku. Může být částečně i masový, ale minimálně z poloviny by vývar měl být z kořenové zeleniny. Dále v hrníčku rozmícháme 500g smetany, vrchovatou polévkovou lžíci parmezánu a vaječný žloutek. Pokud máte malé vejce, tak dva žloutky. Bílky nevyhazujte, ušlehejte z nich sníh a uchovejte, můžete je použít na nějaké jiné recepty. Hlavně v cukrářském odvětví. Špagety musíte mít uvařeny "Al dente". Musíte mít kvalitní špagety. Pokud bude země původu špaget "Itálie", jedná se z drtivé většiny o kvalitní těstoviny. Špagety vaříme tak, že na 100 gramů špaget použijeme minimálně litr vody. Na litr vody použijeme vrchovatou čajovou lžičku soli. Ale pozor sůl přidáme až voda bude vařit. Sůl v ní rozmícháme a přidáme těstoviny. Pozor, nepřidávejte do vody olej. Těstoviny se jím obalí a ty pak dostatečně nenasají chuť slaniny. Pokud budete vařit kvalitní těstoviny v dostatečném množství vody, tak se vám prostě nemůžou slepit. Nejde říct za jak dlouho budou těstoviny uvařeny. Je potřeba u hrnce stát a stále skoušet a skoušet. Špagety musí být na skus pevné, ale ne tak aby křupaly. Musí jít překousnout, ale přesto musí klást zubům nějaký odpor. Takto připravené špagety jsou "al dente". Když špagety uvaříte, přidejte je ihned po scezení na pánev kde je slanina hustá slanina která se dělala ve vývaru. (POZOR! Špagety za žádnou cenu neproplachujte studenou ani horkou vodou!!!). Dobře a hlavně rychle promíchejte, přidejte směs parmezánu, vejce a smetany, opepřete a opět hodně rychle promíchejte a vysypte z pánve přímo na talíř nebo do mísy. Když nebudete dostatečně rychlí, tak se vám vejce srazí. Celá směs musí špagety obalit, nesmí v ní špagety plavat!! Poté ještě posypte jemně namletým pepřem, pokapejte olivovým olejem a posypejte několika hoblinkami parmezánu. Na stole mějte připraven džbánek s olivovým olejem, nastrouhaný parmezán a mlýnek s pepřem, kdyby si hostě chtěli pokrm ještě dochutit. To jsem se zase rozepsal... Ale pokud někdo chtěl "pravý" italský recept na tyto špagety, máte ho mít. Ještě dodám, že třeba na severu Itálie se parmezán a vaječný žloutek nemísí a se smetanou, ale do hrníčku odebereme trochu vývaru který už se trochu povařil se slaninou. A ještě mám jeden tip - vedle na pánvi si můžete opražit trochu slaniny navíc a tu poté do špaget přimíchat, neboť slanina kterou uvaříte ve vývaru trochu změkne. Dobrou chuť přej;-)

      07.01.2010 18:09:58

      • PeterNet
        PeterNet

        Re: Jak je to správně...

        Mimochodem se omlouvám za pravopisné i gramatické chyby (zdvojené slova, vynechané spojky atd.), ale mám na spěch. :-)

        07.01.2010 18:14:51

      • PeterNet
        PeterNet

        Re: Jak je to správně...

        Ještě jsem tady četl o česneku. V jedné Turínské restauraci opravdu servírují tyto špagety s česnekem, což ale nedoporučuji (ani česnek, ani tu restauraci:-)). Ale pokud na česnek máte chuť, tak malý stroužek prolisujeme do hrníčku k parmezánu a smetaně respektive k parmezánu a vývaru.

        07.01.2010 18:17:48

      • Ital
        Ital

        Re: Jak je to správně...

        Rozepsal ses hezky, ale zbytečně. Do pravých Carbonara smetana rozhodně nepatří, to ti potvrdí každej Ital...

        22.02.2010 12:00:39

      • mak
        mak

        Re: Jak je to správně...

        ano, takto je to opravdu správně, jelikož jsem to podobně ( myslím tím s velmi jemnými niancemi ) sledoval vařit italy. jinak to co tady lidé píší mi příjde úsměvné, na vánoce se v čechách taky dělá bramborový salát v každé rodině trochu jinak...

        29.12.2010 12:11:00


    Nalezeno receptů: 19
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Špagety alla carbonara

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.