reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Soutěžní český guláš

V guláších už nesoutěžím, je to nuda pořád vyhrávat, takže milí přátelé, tady ho máte. Jen pozor, je dobré mít tak minimálně 4 hodiny na přípravu, není pracný, ale dlouho se dusí.


  • 4,0

    24×

    4 24

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 577 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na linecké těsto krok za krokem

15. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 685 hodnocení

10+1 otázek: Tuky jsou pro tělo nepostradatelné, kterým se však raději vyhýbat?

14. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Recept na vánoční perníčky krok za krokem

14. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 684 hodnocení

Příprava smaženého sýru podle šéfkuchaře

14. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 554 hodnocení

Videorecept: Vafle z ječné mouky - rychlá svačinka, se kterou u dětí zabodujete!

13. 11. 2019

Postup přípravy

Maso nakrájíme, kližku zbavíme jen těch nejtlustších blan, aby maso bylo čisté, ale pozor, ty prorostlé blanky jsou velmi důležité pro chuť a konzistenci guláše. Nezaměňujte za jiné maso, chce to prostě luxusní kližku a na tu je dobré si najít luxusního řezníka.

Cibuli dáme zpěnit na sádlo, zasypeme trochou mleté papriky (pozor, dál už ale cibuli nepěníme, paprika by zhořkla) a hned na cibuli dáme rychle opéci nakrájené maso. Jen ho zatáhneme ze všech stran, skutečně nepečeme, přidáme všechno koření a dáme pomaloučku dusit tak, že maso zalijeme vývarem z hovězích kostí (v nouzi i vodou), že je hladina kapaliny tak vysoko jakou sloupec masa. Přikryjeme pokličkou a dusíme asi 120 minut.

Důležité je nechat tento guláš během dušení několikrát přichytit - ne spálit - ale chytit dole, že musíte trochu odškrabovat, jen tak získá ten svůj specifický šmak. Proto doporučuji míchat a dolévat vodu jen tak 1x za půl hodiny.

Po dvou hodinách dušení zdvojnásobíme množství vody a už pak nedoléváme, vaříme 30 minut, pořád pod pokličkou, pomaloučku (tahem). Mezitím si nastrouháme perník. Ten do guláše zavaříme a vaříme dále tahem posledních 30 - 60 minut. Pozor, v této fázi je třeba častěji míchat, a už určitě nepřichycovat! V této fázi teprve finálně guláš dochutíme, především co se soli týče, ale můžete přidat více gulášového koření, pokud se vám zdá slabý.

Dlouhá doba varu způsobí, že cibule víceméně zkapalní, takže guláši není vidět, kdo má cibuli rád, může si navrch nakrájet kolečka čerstvé cibule. Soutěžní český guláš je nejlepší s chlebem z pivního těsta, který v mé kuchařce už máte k dispozici.

A samozřejmě, ač to EU ve veřejném stravování nepovoluje, uleželý do druhého dne, je absolutně nejlepší, chutě mají čas se propojit a porovnat mezi sebou, na některé věci je dobré si počkat. Ale vy co znáte mé recepty, víte, že tenhle guláš vítězí i čerstvě uvařený.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Soutěžní český guláš

    Celkový počet komentářů: 5
    • migi001
      migi001

      Také si míchám vlastní koření, poměry je třeba vychytat dle sebe, ale ještě doporučuji přidat koriandr (p.s. jen nekupujte celý sice to drtím v moždíři, ale je to kravina... taky ho nedejte moc, jedna lžička na 5polévkových lžic koření stačí)

      a děkuji za recept, je boží

      13.07.2014 14:04:55

    • Saille
      Saille

      Komentář k receptu Soutěžní český guláš

      Jen ke koření - používám "český guláš" od Antonína, ten je bez glutamátu, velmi slušně vyvážený - na toto koření je recept stavěný. Antonína mám obecně ráda už několik let, glutamát se objevuje v minimech jeho směsí, v podstatě jiné koření nekupuji.

      http://www.koreni.cz/obchod/ko renici-smesi/cesky-gulas

      22.01.2014 06:21:30

    • lumik
      lumik

      Komentář k receptu Soutěžní český guláš

      je fakt dobrý,kořenila jsem jako sarka,jen bez oregana

      21.01.2014 12:29:10


    • sarka (tecka) klimes
      sarka (tecka) klimes

      Naprosto dokonalý vynikající guláš!!! Doporučuju zkusit všem. Nejsem zastáncem glutamátu, takže místo gulášového koření normálně míchám mletý kmín, česnek, majoránku, oregano, gulášovou,sladkou a špetičku pálivé papriky. Každopádně guláš je super.

      21.01.2014 12:08:13

    • lumik
      lumik

      čtu ,divím se perníku,ale určitě zkusím

      10.02.2013 13:09:13


    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Soutěžní český guláš

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.