reklama
hledat uživatel
       

Šoulet

Základ židovského jídla. Nákyp z hrachu, krup a koření. Můžeme použít i fazole nebo jiné luštěniny.


  • 3,6

    341×

    3,5 341
  • 1 h 30 min

  • 15×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Hrách propláchneme a namočíme ho asi na 4 hodiny do studené vody. V této vodě ho pak uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy dokonale propláchneme, vsypeme do většího množství osolené vody a také je uvaříma doměkka. Kroupy občas promícháme, protože mají tendenci se přichycovat. Uvařené kroupy scedíme, zchladíme studenou vodou a necháme okapat.



Mezitím očistíme cibule a česnek. Česnek prolisujeme a cibule nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme olej a cibule na něm pomalu smažíme dozlatova.



Kroupy promícháme s hrachem, přidáme česnek, podle chuti směs osolíme, opepříme, přidáme majoránku a část smažené cibule.



Pekáček vymažeme máslem nebo tukem, rozetřeme do něj směs, zakapeme zbylým olejem s cibulkou a zapečeme v horké troubě. Přibližně 190 °C.



Do šouletu zapékáme maso nebo jej podáváme samotný se zeleninovým salátem.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Šoulet

    Celkový počet komentářů: 18
    • tosek (tecka) lubomir
      tosek (tecka) lubomir

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      15.12.2015 10:39:04

    • Martina
      Martina

      jak dlouho zapékat?

      Pls jak dlouho se má zapékat při 190°C ?
      A mám pekáček přiklopit, nebo ho nechat otevřený?
      Ď.

      04.01.2015 19:06:48

      • Pepa z Jánského vršku
        Pepa z Jánského vršku

        Re: jak dlouho zapékat?

        Vzhledem k tomu že hrách a kroupy jsou již uvařené,zapékáme tak 15 až 20 minut,odkryté při teplotě do 200C

        10.01.2017 10:00:48


    • Standa gurmán
      Standa gurmán

      v hubě ráj

      šoulet

      28.12.2014 17:50:25

    • Standa gurmán
      Standa gurmán

      v hubě ráj

      zásadně s kachničkou naškubat kousky výpečky a sosíček

      28.12.2014 17:47:18

    • Darina
      Darina

      Pro Danielu

      Jenže šoulet na sádle má do židovského pokrmu daleko...
      Ale jinak to vůbec nezní nezdravě, toho sádla se tam snad zas tolik dávat nemusí. ;-)
      Díky za tip.

      16.11.2010 11:36:02

      • fa
        fa

        Re: Pro Danielu

        soulet na husim sadle zni nahodou pomerne dost autenticky, je je potreba nezamenovat s veprem:-)

        04.03.2011 11:51:05

      • Petr
        Petr

        Re: Pro Danielu

        Je fakt, že takhle to po židovsku není košer (kvůli tomu vepřovému), ale tzv. trejfe. Ale zas na druhou stranu - nejsem-li ortodoxní Žid, Hospodin nade mnou jistě přimhouří oko, protože řečeno slovy klasika: Jsou jídla zdravá a dobrá. Tohle je bezesporu velice, ale velice nezdravé. Ale...!!!

        11.03.2019 15:02:20

    • Danap
      Danap

      Je to jednoduché,dobré a zdravé dali jsme si to celá rodina a schodli jsme se na dobrém ohodnocením.
      Timi Pražáková(Dcera)

      09.05.2010 12:09:02

    Nalezeno receptů: 18
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Šoulet

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.