reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Somloi galuska - Šomloji galuška

Máte rádi sladké? Což takhle vyzkoušet tento dezert z maďarské cukrárny? Recept je trochu náročnější.


  • 5,0

    5 8
  • 1 hod

Ingredience

na ozdobu

náplň

poleva

těsto

těsto 1

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 545 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 814 hodnocení

10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách

19. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Jeřabiny: Opomíjené ovoce podzimu v marmeládách i kompotech

19. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

18. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 560 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

18. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 533 hodnocení

Tip na podzimní večery: Recept na pečený čaj krok za krokem

17. 9. 2019

Postup přípravy

Tento dezert se skládá ze 3 korpusů - piškotového (světlého), kakaového a ořechového. Vše si vážíme a následně pečeme zvlášť.

Vejce ušleháme s cukrem do pěny. Vmícháme mouku a korpus rozetřeme na plech vyložený papírem. Tento korpus poté pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 12 minut.
Stejně tak upečeme i korpus kakaový a ořechový.

V trošce mléka rozšleháme žloutky a hladkou mouku. Zbylé mléko svaříme se 150 g cukru a vanilkou. Za stálého míchání přilijeme žloutky. Směs 10 minut povaříme a pak odstavíme. Jakmile vychladne, vyjmeme z ní vanilku a vmícháme tuhý sníh z bílků a zbylého cukru. Vodu s cukrem 5 minut povaříme. Cukerný roztok odstavíme, dochutíme rumem a necháme vychladnout.

Na dno pekáčku (či plechu) s vyšším okrajem položíme piškotový korpus. Pokropíme ho 1/3 rumové zálivky, potřeme 1/3 krému a posypeme polovinou rozinek a ořechů. Navrch položíme kakaový plát. Postup opakujeme. Ořechový korpus zalijeme zbylou zálivkou, potřeme zbylým krémem a poprášíme kakaem. Moučník necháme přes noc proležet.

Z moučníku šomloji galuška po proležení poté odkrajujeme lžící noky a klademe je do skleniček či na talířek. Dezert dozdobíme dochucenou šlehačkou a přelijeme čokoládovou polevou, připravenou rozpuštěním tabulky čokolády ve smetaně.

Šomloji galuška uvítáme při slavnostních příležitostech.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Somloi galuska - Šomloji galuška

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.