reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Šneci po burgundsku

Dnes Francouzi dováží hlemýždě zahradní od nás a my na oplátku uvaříme jejich recept. Přesný popis od sběru až po servírování krok za krokem.


  • 3,9

    18×

    3,8 18
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 530 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 803 hodnocení

Provoní celou kuchyň! Francouzský hruškový koláč s polevou krok za krokem

23. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 651 hodnocení

Když máte hub plné košíky: Pusťte se do zavařování

23. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Recept na houbovou smaženici krok za krokem

22. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Recept na cheesecake s borůvkami krok za krokem

22. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 527 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

21. 8. 2019

Postup přípravy

Hlemýždi zahradní se sbírají především na jaře (duben až květen), případně na podzim, kdy se tzv. zavíčkují. Snazší je sběr na jaře. Vždy po dešti se u nás v zahradách, parcích a na loukách objevuje nepřeberné množství hlemýžďů. Nejlépe je vyrazit do vlhké zahrady hned ráno s košíkem či kbelíkem a během několika minut máte pár desítek kusů. Bereme jedince větší, kteří mají ulitu cca tři centimetry v průměru a více. Hlemýždě, neboli šneky, poté umístíme do kbelíku či bedničky se suchým materiálem, například pilinami nebo nalámanými neolistěnými větvičkami, přikryjeme třeba zatíženým pletivem nebo jiným prodyšným víkem, aby nám neutekli (šnek udělá prý i pět metrů za hodinu) a ponecháme alespoň 4 dny úplně bez povšimnutí.

Až se rozhodneme, že nadešel onen den, postupujeme následovně. Dáme vařit 2 litry vody a osolíme ji lžící soli. Hlemýždě opereme pod tekoucí vodou a ihned naházíme do vroucí vody. Vaříme minimálně 10 minut. Poté šneky vyjmeme, zchladíme studenou vodou a každého jednotlivého hlemýždě z ulity vytáhneme pletací jehlicí, nožem se zahnutou špicí, velkou jehlou nebo vidličkou. Vytáhneme šneka celého, protože ulity budeme potřebovat. Tělíčko šneka však celé neupotřebíme. I když existují názory, že šneka můžeme jíst komplet, většina gurmánů dává přednost tomu, aby se odstranil zažívací orgán šneka, tedy střívko a vše, co vyrůstá z nohy nahoru. Dále doporučuji odstranit i hlavu a konzumovat tedy pouze čistou svalovinu - nohu šneka. Odkrajování je asi nejnepříjemnější část, protože maso je ještě slizké. Šlem odstraníme poté tak, že nohy hlemýžďů zasypeme solí, promneme a poté opláchneme pod tekoucí vodou. Postup jednou nebo dvakrát opakujeme, dokud sůl takřka nepění a maso nepouští sliz.

Dáme opět vařit mírně osolenou vodu, už jen půllitr, do které dáme čtvrt litr bílého vína a koření - bobkový list, šalotku nebo cibuli s vetknutým hřebíčkem, bouquet garni, nové koření, trochu pepře, cibulovou nať, petrželovou nať a mrkev nakrájenou na kolečka, přidáme Court-Bouillon - takový šnečí bujón. Vaříme alespoň tři hodiny!

Mezitím dáme vyvařit 24 pěkných nepoškozených ulit (nejméně 30 minut). Ulity poté vyjmeme a perfektně vyčistíme kartáčkem zevnitř i zvenku. Znovu vyvaříme, vyjmeme a necháme zchladnout.

Po třech hodinách vyjmeme hlemýždí maso ze šnečího bujónu a připravíme máslo - tam je důležité mít hodně listové petržele (ne kudrnky, ale hladkolisté), kterou jemně pokrájíme. Vetřeme petržel do másla, přidáme stroužek prolisovaného česneku a na velmi jemno nakrájenou šalotku. Záměrně nesolíme. Mistr šéfkuchař Paulus doporučuje také redukované burgundské víno vmíchat do másla. Prý ještě ve Francii nepřišli na to, jak je to dobré - vyzkoušejte sami. Já se držel klasiky. Trochu másla na šneky lžičkou vetřeme nejprve do prázdné ulity, potom vložíme šnečí maso - já vkládám dvě nohy, proto ten poměr u ingrediencí - a opět lžičkou másla ulitu uzavřeme.

Ulity pokládáme na pečící talíř či varnou misku, do které jsme předem nasypali hrubozrnnou sůl, aby nám ulity pěkně stály a neklopily se. Šneky po burgundsku pečeme v troubě předehřáté na 200 °C (horkovzduch stačí 190 °C) 10 minut. Zbytek bylinkového másla natřeme na krajíčky veky, bílého chleba, ciabbaty nebo jiného vhodného pečiva a na 5 minut dáme rozpéci do trouby ke šnekům.

Francouzi podávají tento pokrm s příborem na šneky, což jsou kleštičky, ve kterých držíme ulitu, a tenká vidlička, kterou šneka vyjmeme. Pokud tento příbor nemáme, doporučuji malé vidličky na dezert a šneka držet, jen co malinko vychladne, v rukou. Šneci po burgundsku se samozřejmě musí jíst s teplým pečivem a téměř horké. A je to opravdu zážitek, když se to udělá s láskou a péčí, konzumuje s přáteli a červeným francouzským vínem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Šneci po burgundsku

    Celkový počet komentářů: 2

    • Michael
      Michael

      Měl jsem tento pokrm a je to kekel. Je to hnus a nenašel jsem krom másla jedinou pozitivní chuťovou vlastnost onoho pokrmu. Sorry jako...

      11.08.2019 19:50:27

    • nenitofuj
      nenitofuj

      Komentář k receptu Šneci po burgundsku

      Zní to odporně a sadisticky ale je to fakt dobrota!!!

      22.01.2015 16:57:53


    Nalezeno receptů: 2

    Přidat příspěvek k receptu Šneci po burgundsku

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.