reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Šnečí letadélka

Hlemýžď zahradní od sběru až na talíř. Tento jarní recept vyžaduje mnoho času, tak pokud se třeba nudíte, šup s dětmi na louku a máte na celé dopoledne co dělat.


  • 5,0

    5 1
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 749 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 987 hodnocení

Víkendové pečení: Recept na perník s ořechy krok za krokem

31. 5. 2020

Bábovka

4,7 1 708 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 796 hodnocení

Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?

31. 5. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 139 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 201 hodnocení

Dort s mascarpone a ovocem krok za krokem

29. 5. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 767 hodnocení

Bez černý neboli bezinky - znáte jeho léčivé účinky?

28. 5. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 657 hodnocení

Recept na výbornou cibulačku s vínem krok za krokem

27. 5. 2020

Postup přípravy

Na 1 porci musíme na louce najít 10 šneků - sbíráme na jaře po dešti - šneci musí mít alespoň 3cm (podle zákona 114 o ochraně přírody se menší sbírat ani nesmí). Cestou z louky ješte natrháme kopřivové listí -1 list na 1 šneka.
Pokud bychom vařili v jiném ročním období z mražených hlemýžďů, použijeme místo kopřiv listový špenát.

Šneky očistíme a vhodíme do vroucí osolené vody na 10 minut, pak scedíme a necháme vychladnout. Mezitím vytáhneme papiňák a připravíme do něj vývar nebo vodu s rozpuštěným bujonem, česnek, bobkový list, lžíci octa, súl a celý pepř. Nyní vytaháme šneky z ulit, odřežeme vnitřnosti (zůstanou jen nohy) a poté několikrát opakovaně, dokud sliz zcela nezmizí, šneky posolíme, promneme a propláchneme. To se může opakovat klidně 10x. Poté šneky vložíme do papinova hrnce a hodinu v něm povaříme.

Zatím dáme spařit kopřivy. Nakrájíme slaninu na proužky cca 3x8cm (1 na každého šneka), pomažeme zlehka dijonskou hořčicí a na ni položíme list kopřiv (nebo špenátu). Listy upravime tak, aby nepřesahovaly přes slaninu.
Nalámeme si párátka na poloviny. Pokud zbydou kopřivy, zalijeme 90 °C vodou...bude i čajíček. 

Až nám šneci vystydnou, položíme na kopřivy (1 šnek na 1 plátek), srolujeme jako koberec a propíchneme párátkem - vznikne takové letadélko. Rozpálíme na pánvi olej a zprudka z obou stran krátce opečeme.

Šnečí letadélka podáváme s pečivem nebo bramborem ozdobeným pažitkou.

Poznámka: Šneci z českých kuchyní pomalu mizí. Přitom je to škoda. Dříve to bývala sváteční (postní lahůdka). Vyvážíme je do Evropy - jen na jednoho Francouze připadá za rok cca 0,5 kg spořádaných šneků. U nás jen pár gramů na osobu. Vraťme je u nás na talíř.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Šnečí letadélka

    Celkový počet komentářů: 1

    • Eliška Havelková
      Eliška Havelková

      No to bych si dala! To musí být moc dobré! Asi půjdeme brzy na šneky...

      23.05.2020 11:16:40


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Šnečí letadélka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.