Z cukru, droždí a 1,5 dl teplé vody uděláme kvásek. Přes síto prosejeme mouku, přidáme sůl, kmín a nějaká semínka podle chuti (len, sezam, slunečnice apod.)
Do vzešlého kvásku přidáme zbytek vody a směs s moukou a necháme 20 minut kynout. Zapneme troubu na 220 °C a vložíme do ní jánské sklo (skleněnou mísu s poklopem).
Po 20 minutách těsto promícháme a necháme ještě dalších 20 minut kynout.
Potom těsto přendáme do nahřátého jánského skla, přikryjeme a necháme 30 minut péct. Sundáme vrch skla, stáhneme teplotu na 120 °C a necháme 10 - 15 minut dopéct.
Po upečení chleba vyklopíme, potřeme vodou, zabalíme do čisté utěrky a necháme vychladnout.
Snadný domácí chleba po vychladnutí krájíme a podáváme podle chuti k různým pokrmům.