Do mísy prosejeme mouku a promícháme se solí. Do mouky uděláme jamku, do ní rozdrobíme droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a asi za 15 minut vykyne kvásek.
Přidáme jedno rozklepnuté vejce, domácí vepřové sádlo a se zbylým mlékem zpracováváme na pružné poloměkké těsto, dokud se na povrchu nezačnou tvořit drobné puchýře. Množství mléka se může lišit od udaného množství v závislosti od kvality mouky. Pokud je mouka vlhčí, je potřeba mléka méně a naopak sušší mouka potřebuje více mléka.
Těsto jemně poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 45 - 60 minut. Vykynuté těsto rukama roztlačíme rovnoměrně na plechu, který jsme vyložili pečícím papírem. Do misky rozklepneme 2 vejce, osolíme, přidáme kyselou smetanu a všechno spolu dobře rozšleháme na hladkou směs.
Směs z kyselé smetany rovnoměrně nalijeme na těsto na plechu. Na povrch směsi rozhodíme domácí škvarky, mastit není potřeba, škvarky svojí mastnotu pustí v dostatečném množství. Vložíme péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
Upečený koláč pokrájíme na obdélníky a podáváme teplý. Na fotografii je vidět, jaké je těsto lehké, jemné a krásně nadýchané díky domácímu sádlu, které přidáme do těsta.
Smetanový koláč s domácími škvarky velmi chutná i jako samostatný druhý chod, ale přímo úžasné jsou tyto smetanové koláče jako příloha například k fazolové polévce na kyselo či jiným polévkám na kyselo. Jedná se o typické jídlo našich babiček, které zasytí v chladnějším počasí v létě nebo zahřeje a zasytí v zimě. Je to starý tradiční selský recept oblíbený v maďarské lidové kuchyni.