reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Smetanový koláč s domácími škvarky

Smetanový koláč s domácími škvarky

Tradiční recept maďarské kuchyně na velmi chutný slaný koláč s kyselou smetanou a domácími škvarky, který se podává jako samostatné jídlo nebo jako příloha ke kyselým polévkám.


  • 2,4

    40×

    2,4 40
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby

směs

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 579 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 687 hodnocení

Perníkové chaloupky na hrneček krok za krokem

17. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Základní suroviny k pečení vánočního cukroví

17. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 572 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 685 hodnocení

Recept na bramborový guláš s klobásou krok za krokem

17. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Videorecept: Vánoční pracny podle Anny

16. 11. 2019

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku a promícháme se solí. Do mouky uděláme jamku, do ní rozdrobíme droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a asi za 15 minut vykyne kvásek.

Přidáme jedno rozklepnuté vejce, domácí vepřové sádlo a se zbylým mlékem zpracováváme na pružné poloměkké těsto, dokud se na povrchu nezačnou tvořit drobné puchýře. Množství mléka se může lišit od udaného množství v závislosti od kvality mouky. Pokud je mouka vlhčí, je potřeba mléka méně a naopak sušší mouka potřebuje více mléka.

Těsto jemně poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 45 - 60 minut. Vykynuté těsto rukama roztlačíme rovnoměrně na plechu, který jsme vyložili pečícím papírem. Do misky rozklepneme 2 vejce, osolíme, přidáme kyselou smetanu a všechno spolu dobře rozšleháme na hladkou směs.

Směs z kyselé smetany rovnoměrně nalijeme na těsto na plechu. Na povrch směsi rozhodíme domácí škvarky, mastit není potřeba, škvarky svojí mastnotu pustí v dostatečném množství. Vložíme péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Upečený koláč pokrájíme na obdélníky a podáváme teplý. Na fotografii je vidět, jaké je těsto lehké, jemné a krásně nadýchané díky domácímu sádlu, které přidáme do těsta.

Smetanový koláč s domácími škvarky velmi chutná i jako samostatný druhý chod, ale přímo úžasné jsou tyto smetanové koláče jako příloha například k fazolové polévce na kyselo či jiným polévkám na kyselo. Jedná se o typické jídlo našich babiček, které zasytí v chladnějším počasí v létě nebo zahřeje a zasytí v zimě. Je to starý tradiční selský recept oblíbený v maďarské lidové kuchyni.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Smetanový koláč s domácími škvarky

    Celkový počet komentářů: 10
    • Helus
      Helus

      Libchen,upiekla som osuch,kusok som ochutnala,este horuci,a isla do zahradky.Teraz som naporcovala,dcere odlozila v doze do mraznicky,a ostatne ulozene pre manzela.Ja som po navrate zo zahradky zjedla 3 kusky.Robila som to z mojej bezlepkovej muky,a super sa pracovalo s cestom.Mlieko akurat,ani som nemusela pridavat.Dcera sa uz tesi,ked ochutna.Poslala som jej fotky,a ze vyzera brutalne.Uz je ulozeny medzi oblubenymi receptami.Vdaka za receptik.

      16.04.2016 17:21:26

      • Libchen
        Libchen

        ahoj @Helus,
        mám z toho úprimnú radosť, že sa ti koláč vydaril a najmä, že chutil.
        a fotečka by nebola? :-)
        dakujem za milú správu.

        17.04.2016 09:32:36

    • Helus
      Helus

      Moja babicka bola Madarka,a veru ,ako dieta som velmi casto u nej na prazdninach tento kolac jedavala.Oni to volaju LAPEN.A mliecna kysla polievka k tomu.Ukladam receptik,len zamenim muku za bezlepkovu.Urcite v blizkej dobe vyskusam.

      15.04.2016 09:50:36


      • Libchen
        Libchen

        ahoj Helus,
        mne ho tiež robievala moja dobrá babička na madarskej dedine v detstve na želanie, najčastejšie k mliečnej fazuľovej polievke na kyslo alebo ku kyslej mliečnej polievke so žltou maslovou fazuľkou, často aj samostatne celé plechy, bolo nás viac :-)
        volali sme to Tejfeles lepény :-)
        tvoj milý komentár ma veľmi potwil, ak vyskúšaš, poprosím daj vedieť ako chutilo.
        dakujem vopred.
        Pekný deň prajem :-)

        15.04.2016 16:55:24

    • Jarka-P
      Jarka-P

      Komentář k receptu Smetanový koláč s domácími škvarky

      Vypadá skvěle !! Hodnotím - plus a vyzkouším..

      13.04.2016 20:02:33

      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Smetanový koláč s domácími škvarky

        ahoj @Jarka-P,
        veľmi si ma potešila. dakujem :-)
        verím, že bude chutiť :-) poprosím o spätnú odozvu po vyskúšaní. Pekný deň prajem!

        14.04.2016 07:29:49


    Nalezeno receptů: 10

    Přidat příspěvek k receptu Smetanový koláč s domácími škvarky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.