Brambory ve slupce omyjeme, vložíme do hrnce s vodou a uvaříme doměkka. Po uvaření vodu slijeme a brambory necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme sýr a uzeninu. Nivu i tvrdý sýr nastrouháme na hrubším struhadle a dáme do mísy. K sýru přilijeme smetanu na vaření a promícháme. Salám (šunka, gothaj) nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji dozlatova. Zapékací mísu vymažeme máslem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.
Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Na dno mísy narovnáme brambory, které posypeme opečeným salámem. Poté brambory pokryjeme nakrájenou cibulí. Vše osolíme, opepříme, posypeme sušenou petrželkou a vegetou. Nakonec povrch zalijeme smetanou se sýrem.
Takto připravený pokrm dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 40 minut, až povrch pokrmu zezlátne. Smetanové brambory po upečení ihned podáváme, nezapomeneme ozdobit zeleninou podle chuti.